Dečji biseri o ljubavi

 Videvši da starac plače, dečak je ušao u dvorište, popeo mu se u krilo i jednostavno tamo sedeo. Kada ga je majka upitala šta je rekao komšiji, dečak je odgovorio: “Ništa. Samo sam mu pomogao da plače.”

249

Grupa istraživača postavila je deci od 4 do 8 godina pitanje: “Šta je to ljubav?” Odgovori koje su dobili bili su opširni i duboki. Niko se nije nadao takvim objašnjenjima. Deca su im pokazala šta je prava filozofija i moć zapažanja.

LJUBAV – DEČJI ODGOVORI:

“Kada je moja baka dobila artritis više nije mogla da se naginje i lakira nokte na nogama, pa je moj deda preuzeo taj deo posla na sebe. Čak i kada je sam dobio artritis nije prestao. To je ljubav!” (Rebeka, 6 godina)

“Kada te neko voli, on na poseban način izgovara tvoje ime. I ti znaš da je tvoje ime sigurno kada se nalazi u njegovim ustima.” (Bil, 4 godine)

“Ljubav – to je kad ideš negde da jedeš i daješ nekome veći deo svojih prženih krompirića, ne tražeči ništa zauzvrat.” (Dejzi, 6 godina)

“Ljubav – to je kada se smeješ čak i kada si umoran.” (Teri, 4 godine)

“Postoje dve vrste ljubavi: naša ljubav i Božja ljubav. Božja ljubav objedinjuje obe!” (Dženi, 4 godine)

“Ljubav – to je kada ti tvoja mala kuca liže lice čak i onda kada si je ostavio samu čitav dan.” (Meri En, 4 godine)

“Kada voliš nekoga, tvoje trepavice se sve vreme spuštaju i podižu, gore-dole, a ispod njih vidiš samo svetle zvezde.” (Karen, 7 godina)

“Bog je mogao da kaže čarobne reči da se oslobodi eksera na krstu, ali nije. To je ljubav!” (Maks, 5 godina)

“Ako ne voliš ni u kom slučaju ne smeš da govoriš ‘volim te’. Ali ako voliš, onda to moraš stalno da ponavljaš. Ljudi zaboravljaju.” (Džesika, 8 godina)

“Ljubav – to je kada mama vidi tatu u kupatilu i ne misli da je to ružan prizor.” (Mark, 6 godina)

SMISAO ISTRAŽIVANJA:

I, na kraju, autor Leo B. je objasnio smisao ovog istraživanja. Njegov cilj je bio da pronađe najpažljivije dete. To je bio četvorogodišnji dečak čiji je stari komšija nedavno ostao udovac. Videvši da starac plače, dečak je ušao u dvorište, popeo mu se u krilo i jednostavno tamo sedeo. Kada ga je majka upitala šta je rekao komšiji, dečak je odgovorio: “Ništa. Samo sam mu pomogao da plače.”