Vežbe za pravilan izgovor glasa Č

1653
Izvor: pexels

Do svoje pete godine, dete bi trebalo da usvoji pravilan izgovor svih glasova, mada se izgovor pojedinih glasova toleriše i koju godinu kasnije (npr. za glasove LJ i R). Svaki logoped će vam uputiti poruku da se na vreme javite čak i kad postoji mala sumnja u pravilnost izgovora glasova. Što se ranije krene sa ispravkom glasova, to će dete brže usvojiti pravilan izgovor.

Nepravilan izgovor glasova, dislalija, je najčešći govorni poremećaj kod dece. Različiti tipovi dislalije podrazumevaju odsustvo glasa (npr. iba umesto riba), zamenjivanje nerazvijenog glasa glasom koji već postoji (liba umesto riba, ljulja umesto juja), ili distorziju glasa (glas se može prepoznati, ali u manjoj ili većoj meri odstupa od normalnog kvaliteta), što su šuškanja, vrskanja i slične „govorne mane“.

Da biste bili sigurni u vezi sa tim kako i šta da vežbate, uvek je preporuka otići najpre kod logopeda. Logopedi su u obavezi da vam daju vežbe za pravilan izgovor glasova i da po potrebi, pridodaju vežbe za „osnaživanje“ govornog aparata kako bi on bio spreman da produkuje glasove.

Postoji određeni redosled u usvajanju glasova. Važno je utvrditi koji sve glasovi ne zadovoljavaju kriterijume da bi se klasifikovali kao pravilno usvojeni. Potom, treba krenuti od glasova koji su lakši za izgovor i onda polako prelaziti na teže glasove. Ne sme se prelaziti na sledeći glas dok se ne utvrdi prethodni. Na primer, ako dete nema k i g, meša m i n, ne treba prelaziti na izgovor glasa č ili r.

Najopštija „forma“ za vežbanje pravilnog izgovora glasa:

Kada se uči određeni glas, prolazi se kroz određene faze, od nameštanja glasa do njegove automatizacije.
1. Nameštanje i ponavljanje izolovanog glasa
2. Pripajanje vokala glasu koji se vežba
3. Ponavljanje reči koje sadrže glas u različitim delovima svoje strukture (reč počinje ili završava tim glasom, ili se glas javlja unutar reči).
4. Glas se vežba učenjem pesmica, čitanjem rečenica i priča i polako se stremi ka tome da se pravilni izgovoreni glas počne javljati u spontanom govoru.

Tipične greške u izgovaranju glasa Č

1. Neizgovaranje glasa (potpuno izostavljanje glasa)
2. Nejasno izgovaranje glasa (šć, ćč)
3. Zamena glasa Č nekim drugim glasom (najčešće glasom ć)

„Nameštanje“ glasa

Usne su isturene u blago zaobljene („usna trubica“), zubi blago razmaknuti, vrh jezika je na prednjem delu tvrdih nepca, iza gornjih sekutića. Glasnice ne trepere (bezvučan je). Često se koristi špatula da se podigne vrh jezika na prednje tvrdo nepce a prstima se usne povuku napred. Korisno je koristiti i ogledalo, da bi dete videlo sebe dok izgovara glas (vizuelni fidbek). Trik: može se poći od glasa t (neka dete izgovara t,t, t) a onda mu se zaokrugle prstima isturene usne i podigne se špatulicom vrh jezika.

Kada se namesti glas, onda se krene sa pridruživanjem vokala: ČU, ČO, ČA, ČE, ČI, tim redosledom.

Vežbanje glasa Č kroz reči

Vežba se najpre uz samoglasnike na početku reči i uz suglasnike v i l.
Evo primera reči.
Čudo, čuvati, čulo, čupav
Čovek, čola, čorba, čopor
Čak, čar, čamac, čaj, čarapa
Ček, čep, čekati, čelo
Čigra, čip, čipka, čitati, činija
Čvarci, čvor, čvorak
Član, članak, članarina
Onda pređite na važbanje glasa kroz reči u kojima je Č u sredini i na kraju reči:
Kornjača, naučiti, kačkavalj, doček, večera, ojačati
Mač, pevač, reč, plač, krojač, ključ, jahač
Koristite slike na kojima su predmeti koji u sebi sadrže glas č. Pogledajte kako spontano izgovaraju glas č bez toga da Vi najpre izgovorite reč.

Vežbanje glasa Č kroz rečenice

Evo nekih predloga:
Šta čistimo četkom? Četkom čistimo čizme.
Čika Čaki časkom popravi točak.
Za ručak smo imali čorbu od pečuraka.
Dača je jako dobar dečak.
Kočin Čiča priča čarobne priče.

Vežbanje glasa Č kroz pesme i priče

Priča: Tri krojača

Tri krojača otvore svoje radnje u istoj ulici. Konkurencija je bila velika i poslovi su išli sasvim slabo. Sva trojica se počnu domišljati kako će privući što više mušterija.
Prvi postavi iznad svoje radnje tablu sa natpisom: NAJBOLJI KROJAČ U GRADU
Drugi ne bude lenj, pa brže-bolje napiše: NAJBOLJI KROJAČ NA SVETU.
Treći se zamislio, nije odmah mogao da se seti nekog još privlačnijeg natpisa. Naposletku, i on stavi tablu na kojoj je velikim slovima napisao: NAJBOLJI KROJAČ U OVOJ ULICI.
Prva dvojica su bila strašno ljuta što ih je treći krojač nadmudrio. Skinu svoje natpise, zatvore radnje i odsele se iz grada.

Engleska narodna priča (iz čitanke Zlatni ključić, M.Mirić)

U isto vreme, da bi detetu bilo zanimljivije, dok vežbate glas, učite i nove reči, vežbajte finu motoriku kroz igru, grafomotoriku kroz različite materijale (bojenje predmeta koje počinje glasom Č ili sadrži glas Č, ispisivanje slova Č i sliČno). Evo našeg primera za vežbu grafomotorike uz učenje pravilnog izgovora glasa Č:

 Najbolje je da se za bilo kakvo vidno odstupanje od pravilnog izgovora obratite logopedu. Postavljanje glasa nije laka stvar i nekada je potrebno oštro oko da se uoči šta to onemogućava dete da izgovori glas. Logoped zna kako da to prepozna i koriguje. Uz to, vi ćete kao roditelj redovno dobijati instrukcije kako da radite sa detetom kod kuće, da bi se glas što pre automatizovao.