20 insprativnih indijskih mudrosti

Deca su budućnost. Usadite im u srca ljubav, vodite ih s mudrošću i učite o životu. Kada rastu, dajte im prostora za rast.

78

1. Ustanite sa suncem i pomolite se. Molite se sami. Molite često. Jednom će Veliki Duh poslušati vaše molitve.
2. Budite tolerantni prema onima koji su skrenuli s puta. Neznanje, ljutnja i ljubomora dolaze od izgubljenih duša. Molite da se vrate na ispravan put.
3. Pronađite sebe. Ne dopustite da drugi upravljaju vašim putem. To je samo vaš put! Ostali mogu ići s vama, ali niko ne može napred umesto vas.
4. Budite obzirni prema gostima u svojoj kući. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet, prema njima budite pošteni i pravedni.
5. Ne uzimajte što nije vaše, bilo od ljudske zajednice, prirode ili nečije kulture. Niste to zaslužili ni dobili. Nije vaše.
6. Poštujte sve na Zemlji, kako ljude tako i životinje i biljke.
7. Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i reči. Nikad ne prekidajte druge dok govore, ne zamerajte, ne rugajte im se. Svakoj osobi dopustite pravo na osobno mišljenje.
8. Nikada ne govorite loše o drugima. Negativna energija koju šaljete, a još u njoj i uživate vratiće vam se višestruko.
9. Svi ljudi greše. Svaka pogreška se može oprostiti.
10. Negativne misli stvaraju bolest uma, tela i duha. Vežbajte optimizam.
11. Priroda nije naša, ona je deo nas. Priroda je deo naše globalne porodice.
12. Deca su budućnost. Usadite im u srca ljubav, vodite ih s mudrošću i učite o životu. Kada rastu, dajte im prostora za rast.
13. Izbegavajte povređivanje srca drugih. Otrov te boli vratiće se vama.
14. Uvek budite iskreni.
15. Održavajte svoju ravnotežu. Mentalno, duhovno, emocionalno i telesno “ja” moraju biti jednako snažni, čisti i zdravi. Okrepite telo da bi se okrepio um. Rastite u duhovnosti kako biste iscijelili emocionalne rane.
16. Svesno odlučite što ćete biti i kakvi ćete biti, kako ćete delovati i kako ćete stajati iza svojih postupaka. Budite odgovorni za svoje postupke.
17. Poštujte tuđu privatnost i osobni prostor. Ne mešajte se u tuđe vlasništvo, pogotovo ne u sveto i duhovno. To je zabranjeno.
18. Budite sigurni u sebe. Ne možete biti brižni i pomagati drugima ako niste brižni prema sebi i ako najprije ne pomognete sebi.
19. Poštujte tuđa verska uverenja. Ne prisiljavajte druge da veruju u vaša.
20. Delite svoju sreću.