Beli slez

Biljke su živa bića koja sama sebi proizvode hranu. Za to koriste suncevu svetlost, vodu, i ugljen dioksid. Taj proces se zove fotosinteza. Postoji nekoliko hiljada raznih vrsta biljaka. Većina biljaka ima koren, stablo i listove, ali postoje i biljke bez tih organa.

75

Beli slez je jedna od najstarijih lekovitih biljaka koja cveta od juna do septembra. Za ovu biljku su vezana narodna imena kao što su dobri, pitomi i veliki slez.

Misli se da je ova biljna dama poreklom iz zemalja oko Kaspijskog, Crnog i istočnih obala Sredozemskog mora. Odatle se raširio čak u Australiju i Ameriku, a zatim se gaji i u mnogim zemljama zapadne i srednje Evrope zbog njegove široke upotrebe u medicini.

Nije naročito lep, ali je veoma koristan. Lekovi su mu i koren, i list, i cvet. Raste po vlažnim livadama, obalama reka, potoka i bara. Sav je obrastao mekanim, belim dlačicama. Njegove ljubičasto bele cvetove viđamo preko celog leta.

Kada sakupite njegove cvetove i listove, pažljivo ih osušite. Posle toga ih prodajte i tako možete preko leta da sakupite nešto novaca. Zajedno sa belim slezom sakupljajte listove i cvetove i njegovog bliskog rođaka crnog sreza.

U proleće i jesen sakupljajte njegovo korenje: iskopajte ga i očistite od zemlje i truleži; zatim osušite, ogulite koricu i isecite korenje u kockice. Caj od sleza je odličan lek za razne upale i prehlade.

Čaj od listova i korena belog sleza oslobađa teškog i napornog kašlja i olakšava disanje. Takođe oblaže sluzokožu disajnih puteva i na taj način smanjuje iritiranost prouzrokovanu kašljem.

Čaj od listova dobar za razbijanje kamena u bubregu.

Čaj od belog sleza dobar je i za izbacivanje toksina:

Ovaj napitak se pravi od cvetova belog sleza. Ako nađete sveže možete ih koristiti, u suprotnom koristite suve.

Pomešajte 25 g cveta belog sleza, 15 g lista matičnjaka i 20 g lista sene. Jednu kašiku mešavine prelijte šoljom proključale vode i pustite 20 minuta neka odstoje. Procedite i popijte triput dnevno po solju čaja pola sata pre obroka.