Kolibri – najmanja ptica na svetu

Životinje su živa bića koja mogu samostalno da se kreću, hrane se drugim životinjskim ili biljnim organizmima, dišu, rađaju se i razmnožavaju. U zavisnosti od toga gde žive, životinje delimo na domaće i divlje.

430

Kolibri je najmanja ptica na svetu. Poznato je oko 320 vrsta ovih malenih ptica koje žive isključivo u Americi. Najmanji kolibri koji je u isto vreme i najmanja ptica vrsta uopšte, Mellisuga helenae, dugačak je samo 6 cm. Najveća vrsta je Patagona gigas, dužine oko 25 cm. Može da lebdi u vazduhu. Jedine ptice koje lete unazad su kolibriji.

Koriste 20 puta više kiseonika nego jedan vrabac koji je za njih pravi džin, pa kolibri stoga udahne vazduh 300 puta u minuti. Ova ptičica može videti ultravioletno svetlo! Iako im telo nema više od dva grama, one mogu da lete brzinom od 100 km/h i da pri tom zamahnu krilima i do 80 puta u sekundi.

Kolibri se hrani cvetnim nektarom, postavlja se uspravno iznad odabranog cveta i za to vreme po nekoliko puta uranja jezik u unutrašnjost cvetne čašice, ali nikada ne sleti na cvet!

U toku dana kolibri obiđe oko 2.000 cvetova, a može oprašiti 27 cvetova za jedan minut! Kolibri je jedina ptica na svetu koja može da leti unazad ili da lebdi na jednom mestu. Kada lebdi u mestu, krilima maše 100 puta u sekundi. Uprkos svojim letačkim sposobnostima, kolibri 80 % svog života provede u mirovanju.

Kolibri ima perje jarkih boja. Dugačak, tanak, na vrhu malo povijen kljun i tanak, pri vrhu rascepljen jezik, omogućava mu da iz cvetnih čašica „usisa“ larve, bubice i kapi rose. Ne plaši se čoveka, ali teško podnosi život u kavezu, čak i u tropskim krajevima, zbog nedostatka prostora.

Mnoge vrste prave gnezdo na drvetu, a u njemu su obično 2 dva jaja. Jaje kolibrija najmanje je od jaja drugih ptičijih vrsta, a teži oko 0,30 grama. Inkubacija traje 12 do 19 dana.