Andre Žid

Značajne ličnosti naše proslosti: prosvetitelji, naučnici, pisci i pesnici, slikari i drugi značajni ljudi. Potrudi se da kada ovo naše vreme bude prošlost, tvoje ime bude upisano u spisak značajnih ljudi, da se večno pamti!

118

Slavni francuski pisac Andre Žid rođen je 1869. godine u Parizu, a umro je 1951. Stvorio je veoma obimno i raznovrsno književno delo, koje sačinjavaju: romani, pripovetke, drame, dnevnici, putopisi.

Nobelovu nagradu za književnost* dobio je 1951. godine

*Nobelova nagrada je zaveštanje Alfreda Nobela, švedskog hemičara i pronalazača dinamita. On je svojim testamentom od 27. 11. 1895. odredio da se kamate od njegovog imanja(44 miliona franaka) posle njegove smrti dele, kao nagrada, onim velikanima koji su, u toku jedne godine, učinili najveće usluge čovečanstvu na polju hemije, fizike, književnosti, medicine i održanja svetskog mira.

Na naš jezik prevedena je većina Židovih knjiga: „Uska vrata“, „Pastoralna simfonija“, „Podrumi Vatikana“, „Kovači lažnog novca“, „Novi plodovi“, „Dnevnik“ i druge.
Andre Žid nije pisao za decu, ali se u njegovom čuvenom „Dnevniku“ nalaze odlomci koji se mogu čitati kao kratke priče za decu.

PRIČA O MAČKI KOJA TREBA DA SE OMACI

Moja mačka čeka svoju mladunčad iz časa u čas: ona luta zabrinuto iz sobe u sobu kroz čitavu kuću. Njena košarica je smeštena na tavanu; ali njoj to nije dovoljno; ono što ona hoće, to je da čitava njena porodica bude na okupu uz nju, i ona stalno silazi da skupi dragu svoju decu…