Opšti uslovi za dobru pismenost

Čitanje dobrih pisaca – uslov je za naše samostalno napredovanje u pismenosti. U tu svrhu nije zgoreg naučiti neku pesmu ili, još bolje, neki prozni odlomak koji nam se dopao.

150

Znanje gramatičkih pravila samo je preduslov da se onaj ko već vlada svojom rečenicom i ko jasno i precizno izražava svoje misli osigura od gramatičkih grešaka koje bi mogao učiniti.

Za dobru pismenost potrebno je inešto više od toga. A to „nešto” stvar je i prirodne obdarenosti, ali je mnogo više i stvar strpljivog i sistematskog rada na razvijanju svoje pismenosti.

PRVI USLOV

Prvi uslov za jasno i pravilno pisanje jeste jasna i pravilna misao.
Prvo pravilo je dakle: jasno u glavi – jasno u izrazu, i obrnuto.

DRUGI USLOV

Ne pišite dugačkim rečenicama i nemojte na silu nastojati da vam rečenica bude bogata, zvučna, nakićena, da učini utisak na čitaoca i da mu pokaže kako ste duboki i misaoni.

I ne treba se ugledatini na koga. Samostalnost u pisanju i građenju rečenica prema svojim sposobnostima – to je drugo pravilo za dobru pismenost.

TREĆI USLOV

Čitanje dobrih pisaca – treći je uslov za naše samostalno napredovanje u pismenosti. U tu svrhu nije zgoreg naučiti neku pesmu ili, još bolje, neki prozni odlomak koji nam se dopao.

ČETVRTI USLOV

Što češće stavljati na hartiju svoja zapažanja i svoje misli o bilo kom predmetu – takvo vežbanje je četvrti uslov za razvijanje našepismenosti.

PETI USLOV

Potrebno je postići i red u izlaganju. Ukratko zabeležite taj red, napravite plan svoga pismenog rada. Ovde je taj uslov po redu peti, ali po svojoj važnosti on je prvi uslov.

ŠESTI USLOV

I poslednje, ali zlatno pravilo: pregledajte i ispravljajte pažljivo ono što ste napisali.