Složna porodica – dramski tekst o danima u sedmici

Evo ja sam prva sestra u ovoj čudnoj familiji i zovem se Sreda. Kao i moj mlađi brat Utorak, ja sam najveća vrednica u porodici.

1013

Narator:

Postoji jedna neobična porodica… Ona ima sedmoro braće i sestara i videćete zašto je tako jedinstvena. Svaki brat ili sestra u ovoj porodici stariji je od onog drugog samo jedan dan. Kod njih se zna tačan redosled i ni jedan brat i sestra nikada nisu stajali van reda ili pokušavali da „idu” ispred ili iza brata i sestre. Vreme je da vam se predstave članovi ove porodice.

Ponedeljak:

Najstariji brat sam i zovem se Ponedeljak. Ja predstavlja početak, prvi počinjem sa radom, a ostali me slede. Vrlo ozbiljan ali i malo mrzovoljan i nisam uvek raspoložen za šalu i igru.

Utorak:

Jedan dan mlađi sam ja i zovem se Utorak. Ja sam najplemenitiji i najbolji brat od svih. Uvek sam spreman da pomognem svima i veoma cenjen u svojoj porodici. Vredan i najbolje se slažem sa svojom jedan dan mlađom sestricom Sredom.

Sreda:

Evo ja sam prva sestra u ovoj čudnoj familiji i zovem se Sreda. Kao i moj mlađi brat Utorak, ja sam najveća vrednica u porodici. To stalno nešto radim i imam malo vremena za igru. Uvek sam u nekom poslu i pomažem ostaloj braći i sestrama, ako oni nisu završili svoje poslove. Mene izuzetno uvažavaju i često mi traže savete.

Četvrtak:

A ja? Ja sam velika dobričina i vrlo sam naivan. Mene često mlađi brat Petak odvuče od poslova da se igramo. Ali tu je starija sestra Sreda koja me opominje i vrati da završim svoje obaveze.

Petak:

Ja sam peti brat po redu. Ja sam 4 dana mlađi od Ponedeljka, 3 dana mlađi od Utorka, 2 dana mlađi od Srede i 1 dan od Četvrtka. Stariji sam jedino od Subote i Nedelje. Ja sam najmlađi od braće u porodici i najveseliji i najnestašniji. Nisam mnogo vredan, jer uvek imam da obavim nešto važnije – neku igru i nestašluk, pa često zanemarujem svoje obaveze. Ostala braća i sestre me stalno kritikuju zbog toga, ali ja sam jednostavno takav. Meni je najbliskija sestra Subota, koju veoma cenim.

Subota:

Ja sam najlepša među sestrama i cela me porodica mnogo voli. Pitate se zašto?Naomiljenija sam jer sam zadužena da članovima porodice organizujem izlaske, izlete i druženja. Ja sam vesela, umem da uživam, bezbrižna i nemam drugih obaveza. Puna sam lepih iznenađenja i svi jedva čekaju moj dolazak jer to znači zabavu i odmor od posla.

Nedelja:

Ja sam najmlađa sestra i zovem se Nedelja. Iako najmlađa, vrlo blaga sam i dobra, tako da porodici obezbeđujem trenutke odmora i opuštanja. Veoma sam pametna i okupljam braću i sestre i pravim sa njima ozbiljne planove.