U priručniku tako piše – Ili kako su vrtići izgubili smisao ?!

"Da li biste se usudili da radite posao uz obećanje da ćete uzleteti u narednim godinama, pa čak i po cenu toga da uzlete do vraga i zgrada i stanari i vi kao radnik na održavanju? Upravnik će preživeti, jer…u priručniku tako piše." Marija V. Ilić

7172
Izvor: brisbanekids.com.au

Zamislite jednu zgradu sa 5-6 stanova, u kojoj živi oko (u idiličnom slučaju) 20-ak stanara. Sad zamislite, da ste vi zaduženi da održavate tu istu zgradu, da bude estetski primamljiva stanarima i posetiocima, da ima sve što stanarima treba da bi razvijali svoje sposobnosti i negovali svoje afinitete, a posebno da se dopada iznenadnim gostima koji dođu da ocene kvalitet vašeg rada? Pritom, upravnik zgrade pred vas jasno stavlja zahteve čega u zgradi mora biti, da ne biste dobili otkaz. Upravnik je strogi tip ličnosti sa fleksibilnim stavovima prema sebi, ali prilično krut za vaše sugestije, primedbe i predloge iako su u najboljoj nameri.

Npr. vi kažete srušiće se zgrada, upravnik kaže: “U priručniku piše da neće.” Vi upozorite da će se stanari povrediti zbog neprikladnog nameštaja ili nekog rekvizita, upravnik tvrdi da u priručniku stoji da neće. Otvorite priručnik, kad ono istina, lepo piše. Samo ne piše da je to imaginarno delo autora iz neke imaginarne zemlje. I još piše, a to i upravnik zna, da ste za sve loše što se dogodi u zgradi krivi vi, a da se sve dobro za šta ste zaslužni pripisuje njemu.

Stanari imaju i neke svoje dnevne rutine, ali imaju i mogućnost da biraju u kom će stanu boraviti tog dana, čime će se baviti tog dana, a još i da napomenem da su vrata svih stanova širom otvorena i da s vremena na vreme morate da preuređujete stanove.
Vaša je dužnost da istovremeno budete u svim stanovima, da budete dostupni svim stanarima, da im pomažete, da ih podstičete, da ih molite, da ih volite ili pustite na miru kada oni to žele. Jer, stanari su bez vas bespomoćni, a vi ste tu da im usadite super moći, a da oni to ne primete.

Iz onog priručnika, još da dodam, dužni ste da budete i nadzorna kamera, profesionalni fotograf, pisac, knjigovođa, zatim da dokumentujete sve što se u zgradi dešava, da za svakog stanara otvorite poseban dosije, da imate zajednički dosije svih stanara, svoj dosije, da pišete izveštaje, da komunicirate sa rođacima stanara uz dužno poštovanje itd, itd… Rođake vazda morate da pozivate u pomoć, da od njih očekujete da budu kreativni partneri, učesnici, inicijatori, ali samo ako rođaci žele. A morate da ih motiviše da žele ili da im kažete šta žele, a ne znaju da žele. Stanare morate da vodate tamo amo po institucijama, a ako ih nema u blizini da ih vodate negde pa nije bitno ni gde.

Ko može biti radnik na održavanju zgrade? Mora da bude neko sa adekvatnom stručnom spremom (koju mu često i ne priznaju) škole koja nudi dijametralno suprotno učenje od ovoga, ko ima sto ruku i nogu, oči spreda i pozadi, sa strane senzore na opasnost, ko je kadar stići da mu ne uteknu, i na strašnom mestu postojati, počučati, često i polegati, ko može da povuče i potegne, ima koncentraciju uvek na maksimumu, u stanju je visoke borbene gotovosti vazda, ko je multitalentovan…i najvažnije da je živo biće bezgrešno. Upravnik bi najradije i da je radnik na održavanju nem i slep, a da mu je glava klimava, ali nađu se i poneki što baš glasno govore, glava im je bistra pa se klima samo levo desno, a oči gledaju i ne veruju- jer donedavno beše to jedna lepa zgrada, sa istim tim stanarima, koja je imala kućni red. Zgrada je bila čista, lepo uređena, prilagođena stanarima, a onda je, promenila izgled, jer u priručniku tako piše (na lošem engleskom i još gorem srpskom jeziku).

Da li biste stanovali u ovoj zgradi? Da li biste pristali da vam umesto vašeg nameštaja u stanu ili kući, narede da unesete kartonske kutije, kartone od jaja, šišarke, zrnevlje, pesak, zemlju, plastične cevi, stare hartije, otpatke od drveta, šrafove…? Da vam na plafon radi začudnosti stave čaršave, folije, konopce…? Da vam umesto ramova u kojima imate umetnička dela narede da stavite kukuruzovinu, kunine, grančice…?

Za koji novac biste prihvatili posao na održavanju ovakve zgrade? Pritom, moram da naglasim, da ćete istu tu platu često trošiti na njeno uređivanje i unapređivanje svog posla. Ili, bolje da pitam, da li biste se usudili da radite ovaj posao uz obećanje da ćete uzleteti u narednim godinama, pa čak i po cenu toga da uzlete do vraga i zgrada i stanari i vi kao radnik na održavanju? Upravnik će preživeti, jer…u priručniku tako piše.

1 KOMENTAR

  1. Нушић се оваплотио у Марији. Прецизно, као скалпелом извучено директно из моје главе! Срећно нам у зракомлату!