Johan Štraus Mlađi – kralj valcera

Bilo je to vreme kada su se priređivali balovi i igranke za sve društvene slojeve i u svim prilikama. Johan se trudio da obezbedi muziku za sve njih, i istovremeno vodio i vlastiti orkestar. Kada je na kraju posustao od preteranog rada, on je upravu nad orkestrom prepustio mlađem bratu Jozefu.

222

KRALJ VALCERA

 • Kada je Johan Štraus Stariji jednom prilikom izjavio da ne želi da mu se sinovi bave poslom kojim i on, učinio je to sa najboljom namerom. Dobro je znao kako život muzičara može da bude nesiguran, pa je hteo da njegova deca vode spokojniji život. Njegovi su sinovi, srećom, drugačije gledali na život, naročito mlađi Johan, koji se užasnuo kada je čuo da je otac uspeo da ga upišeu trgovačku školu.
 • Johan je trgovačku školu pohađao samo dve godine, pre nego je isteran iz nje zato što je pevao u razredu. Tada se on potpuno predao muzici i za manje od godinu dana je debitovao kao dirigent, što je bila prava senzacija u Beču, gradu ludom za valcerima. Kada je, tom prilikom, izveo i jedan od valcera svog oca, publika je bila toliko dirnuta ovim sinovljevim priznanjem, da ga je iz koncertne dvorane iznela na rukama.
 • Kako je popularnost Štrausa Mlađeg rasla, tako je slava njegovog oca bledela. To su najbolje osećali muzičari veterani koji su svirali za Štrausa Starijeg. Gnevni na njega, oni su svoje mišljenje o sinu promenili tek posle smrti njegovog oca, kada im je on dirigovao na komemorativnom koncertu. Narednog dana, Štrausa Mlađeg je posetio njihov vodeći violinista i poklonio mu očevu dirigentsku palicu.
 • Bilo je to vreme kada su se priređivali balovi i igranke za sve društvene slojeve i u svim prilikama. Johan se trudio da obezbedi muziku za sve njih, i istovremeno vodio i vlastiti orkestar. Kada je na kraju posustao od preteranog rada, on je upravu nad orkestrom prepustio mlađem bratu Jozefu. Mada nije bio naročito darovit muzičar, Jozef je prihvatio izazov i vremenom je i sam postao kompozitor.
 • Godine 1855. Johanu je ponuđena ogromna suma novca da pođe na veliku turneju po Rusiji i on je, uprkos savetu zabrinutih lekara, ovu ponudu prihvatio. Očekivao je, s razlogom, da se turneja pretvori u trijumfalan pohod ali je doživeo poraz još na početku puta. Štraus je na poljsko-ruskoj granici, zajedno sa orkestrom, bio uhapšen i optužen za revolucionarnu delatnost. Oslobođen je tek na intervenciju ruske carice.
 • Po povratku u Beč, Johan se odrekao svih obaveza i usredsredio se isključivo na komponovanje. Pošto je administrativnu upravu nad orkestrom prepustio svom trećem bratu, Eduardu, koji je i sam komponovao, Johan se nastanio u kući kraj Dunava. Ova reka mu je pružila inspiraciju za njegov možda najpoznatiji valcer: „Na lepom, plavom Dunavu“.
 • Tada je u modu ušao jedan drugi muzički oblik – OPERETA: Popularnosti operete veoma je doprineo poznati francuski kompozitor Žak Ofenbah. Johan u početku nije bio naročito zainteresovan da i sam pise operete, ali su ga na to privoleli prijatelji. Oni su za neke njegove kompozicije napisali libreta i prvom zgodnom prilikom mu ih otpevali.
 • I dogodilo se čudo. Johan je ubrzo počeo da komponuje operete i one spadaju možda u njegove najbolje kompozicije. SLEPI MIŠ, NOĆ U VENECIJI i CIGANIN BARON se izvode i danas na pozornicama širom sveta. Ipak, one su samo mali deo njegovog ogromnog opusa. Kada je Johan Štraus Mlađi umro, 1899. godine, od zapaljenja oba plućna krila, za sobom je ostavio opus od oko četiri stotine kompozicija.
 • Datum rođenja: 25. oktobar 1825.
  Mesto rođenja Beč
  Austrijsko carstvo
  Godina smrti: 1899.(73 god.) 
  Mesto smrti Beč
  Austrougarska
  Dela: Slepi miš, Ciganin baron, Na lepom plavom Dunavu, “Priče iz bečke šume”, “Bečka krv”, “Glasovi proleća”, “Carski valcer”.
  Period Romantizam –