Da li je biti vaspitač, učitelj ili nastavnik POZIV ili POSAO?

Tekst vam prenosimo u izvornom obliku a smatramo da se podjednako odnosi na vaspitače, učitelje i profesore, koji su deo prosvetnog sistema.

489
Izvor: thinkstockphotos.com

Autor: Miro Pandur

Biti učitelj može biti i poziv i posao, ovisno o tome kako osoba doživljava svoj posao i koliko se osjeća ispunjeno i motivirano u obavljanju tog posla.

Mnogi učitelji smatraju svoj posao pozivom, jer osjećaju da imaju priliku utjecati na živote učenika i pomoći im u razvoju. Učitelji koji doživljavaju svoj posao kao poziv često su strastveni prema svom radu, inovativni u svojim metodama poučavanja i posvećeni pružanju najboljeg mogućeg obrazovanja svojim učenicima.

S druge strane, neki učitelji svoj posao vide samo kao posao koji moraju obavljati kako bi zaradili za život. Takvi učitelji obično ne osjećaju strast prema svom poslu i često nisu motivirani da se razvijaju i poboljšaju svoje metode poučavanja.

Kako ćete posao učitelja pretvoriti u poziv?

Fokusirajte se na svrhu: Učitelji koji doživljavaju svoj posao kao poziv obično su usmjereni na svrhu svog rada, a to je pomaganje učenicima u razvoju i napretku. Fokusirajte se na ovo veće značenje svog rada kako biste ga više cijenili i osjećali da je važan.

Izgradite odnos sa svojim učenicima: Razvijanje odnosa sa svojim učenicima može vam pomoći da se osjećate više uključeno u svoj posao i da ga doživljavate kao poziv. Slušajte svoje učenike, zainteresirajte se za njih i pomozite im u razvoju njihovih talenata i interesa.

Razvijajte se kao učitelj: Tražite načine za razvoj svojih znanja i vještina u području obrazovanja. Uključite se u dodatnu edukaciju, radite na svojim metodama poučavanja i surađujte s drugim učiteljima. Ovo će vam pomoći da se osjećate kompetentnije i da vam posao bude zanimljiviji.

Budite kreativni: Koristite svoju kreativnost u planiranju lekcija i aktivnosti. Razmislite o različitim pristupima poučavanju i pokušajte pronaći one koji najbolje odgovaraju vašim učenicima. Kreativnost može poboljšati vaše iskustvo kao učitelja i pomoći vam da svoj posao doživite kao poziv.

Pronađite podršku: Potražite podršku od svojih kolega, prijatelja i porodice. Razgovarajte s drugim učiteljima o njihovom iskustvu i zatražite savjete kako biste poboljšali svoj posao. Ovo će vam pomoći da se osjećate manje izolirano u svom poslu i da se više povežete s drugim učiteljima.

Učitelj – poziv ili posao?