„Ko voli, ko voli“ – pokretne igre

Igra se u parovima. Svaki par ima balon. Krećući se slobodno po prostoru za igru, deca u parovima odbijaju balon jedno prema drugom na razne načine.

127
Izvor: casopiszmaj.com
  1. Preskakanje „talasa„

Vaspitač vijugavo pokreće dugačku vijaču po tlu praveći „talase“. Deca se trude da, kako znaju i umeju – s noge na nogu, bočnim sunožnim skokovima preskaču „talase“. Pobednik je ono dete koje uspe najduže da ostane u igri.

2. Vijugavo trčanje

Vaspitač sa decom formira kolonu. Deca istom rukom uhvate drugu vijaču. Kada vaspitač da znak, dete na početku kolone povede drugare u lagano vijugavo trčanje. Trčanje se povremeno smenjuje sa hodanjem. (Vaspitač treba povremeno da menja vodju kolone).

3. Spasavanje

Deca su u krugu sa lastišem oko nogu. Na dogovoreni znak vaspitača iskaču iz njega. Trude se da to urade brzo. Koliko brzo? Dovoljno brzo i spretno da lastiš ne ostane na njihovoj nozi. Igru ponoviti više puta.

4. Ko voli, ko voli?

Deca stanu u krug sa jednom nogom iskoračenom prema središtu kruga. Oko listova nogu nalazi se lastiš. Jedno dete govori: „Ko voli, ko voli kolače?“ „Ko voli ko voli batine“ itd U pitanjima koja se postavljaju naizmenično se smenjuju reči, sadržaji koji su lepi i primamljivi – koje deca vole i oni koje su deci mrski i manje dopadljivi. Na kraju jezičke fraze menjaju se samo nazivi objekta koji neko voli, odnosno ne voli. Kada se na kraju upitne rečenice izgovori reč koja označava lepe i poželjne sadržaje, deca uskaču, utrčavaju prema sredini kruga. Lastiš pada na zemlju iza njihovih nogu. Ako se izgovori reč koja označava nepovoljne sadržaje, deca iskaču iz lastiša, izlaze iz kruga i lastiš pada na zemlju ispred njih. Igra od dece zahteva brzu reakciju i pravilan postupak. Ko pogreši, ispada iz igre. Najspretniji ostaju do kraja.

5. Odbijanje balona u parovima

Igra se u parovima. Svaki par ima balon. Krećući se slobodno po prostoru za igru, deca u parovima odbijaju balon jedno prema drugom na razne načine. Igrači treba da se trude da balon ne padne na tlo. Ako balon ipak padne, podignu ga i nastave sa igrom, pazeći da se ne sudare sa drugima.

6. Zec u kupusu

Deca se nalaze u grupama od četvoro do petoro dece. Svaka grupa formira krug. U sredini kruga nalazi se „zec“ i „lovac“. Lovac juri zeca da ga uhvati. On se spasava bežanjem u krug. Iz sredine kruga beži drugi zec koji se tamo nalazi. Sada se on spasava bežanjem u drugi krug. Kada se u krugu nadju dva zeca, onda lovac ima pravo da udje u krug i lovi ih. Igra se prekida kada lovac uhvati zeca. Tada vaspitač njihove uloge zamenjuje drugom decom.

7. Imitiranje

Vaspitač postavi decu frontalno ispred sebe. Pokaže i objasni kretanje kojim će deca oponašati: žabe, zečeve, majmune, rode, patke, tigrove, krokodile, mace, kuce… Oponašati onu životinju koja deca žele. Takodje vaspitač može sa decom da hoda u krug i da oponašaju hod fudbalera, balerine, robota i sl.

8. Gurajmo se ledjima

Deca u parovima sede na tlu. Oslonjeni su ledjima jedno na drugo. Jedno dete opirući rukama i nogama o tlo ledjima gura – potiskuje drugo koje se opusti. Suigrač se potiskuje – gura dok ne predje zadato rastojanje. Posle toga, uloge se menjaju.