Aktivnosti i igre za razvoj empatije

Prepoznati i razumeti emocije onih oko nas, ispravno upravljati situacijama i razumeti šta se događa oko nas su osnovni stubovi života u grupi, kolektivu.

3482

Ovih dana, kao i pred polazak u školu, često slušamo razna izlaganja o empatiji.

„Ministarstvo prosvete“ je školama dalo i smernice da se tokom prve sedmice učitelji i profesori na poseban način pozabave ovim sposobnošću kod dece.

Imajući u vidu da su i predškolske ustanove deo vaspitno – obrazovnog sistema, i to njihov temelj, smatram da i vaspitači treba da posvete posebno pažnju ( što su i do sada činili) ovoj sposobnosti, ne samo na početku, već i tokom cele godine organizujući posebne aktivnosti i kroz razne svakodnevne situacije i odnose među decom u grupi.

Da se podsetimo šta je empatija?

Еmpatija podrazumeva sposobnost da se emocionalno razume šta druga osoba doživljava. U suštini to je stavljanje u tuđu poziciju i doživljavanje tuđih osećanja.“

O empatiji se najčešće razmišlja kao o urođenoj karakteristici svake ličnosti međutim život – praksa nam govori da se empatija može naučiti, steći i razvijati od malih nogu.

Razvijajući sposobnost da razumemo kako se druga osoba oseća stvaramo put za razvoj drugarstva, prijateljstva i razvijamo osećaj zajedništva i povezanosti u grupi.

Prvi korak u učenju deteta da bude empatičan je da pokaže empatiju prema njemu ili njoj (drugu ili drugarici). Kada su mala, deca uče kroz posmatranje starijih osoba, samim tim i vaspitača. Prema tome kada vide kako se oni ponašaju, uzimajući u obzir njihove emocije, ona to isto čine sa svojim krugom prijatelja, u vrtiću. Zato dragi vaspitači budite dobar uzor, deca vas stalno posmatraju

Evo nekoliko predloga aktivnosti

1. U tuđim papučama

Na čvršćoj hartiji hartiji svako dete može ocrtati svoje noge a posle nacrtati papuče kakve bi želeo da ima sledećeg leta.

Sledećeg dana staviti sve papuče ispred dece, kratko razgovarati a zatim deci postaviti pitanje čije od ovih papuča bi voleo da proba.

Proba a nakon toga se postavljaju pitanja: Zbog čega baš te? Kako se osećao u njima? Da li je bio srećan ili tužan? Zbog čega?

Deca se navode da malo dublje upoznaju osećanja onoga u čijim se papučama nalazi kao i kako on može uticati na njihovu promenu stanja.

2. Pogledaj emociju i prikaži

Na sličicama se nacrtaju emocionalna stanja. Sličice se stave u vrećicu ili kutiju. Zatim se detetu nudi da izvuče jednu sliku, pogleda je i pokuša prikazati istu emociju izrazima lica. Ostala deca pokušavaju to pogoditi.

3. Izrezane slike

Za igru morate uzeti slike likova iz poznatih bajki sa različitim emocionalnim stanjima. Zatim deci se priča priča da je zli čarobnjak isekao slike koje oni treba da sastave i pokušaju da pokažu kako se ti likove osećaju i šta misle zbog čega.

4. Sunčev pozdrav

Pored ulaza ili na sama vrata naslikati Sunce i deca po dolasku u vrtić, dodirujući Sunce, rukom ga pozdravljaju i upućuju lepe reči ili poruku.

5. Latice želja

Nacrta se veliki cvet sa duplim laticama. Latice mogu biti različite boje. Ispod latice su poruke koje čita vaspitačica a deca odgovaraju.

Volim, ne volim
Mogu, ne mogu
Želim, ne želim
Hoću, neću
Znam, ne znam
Hvaljen sam, grđen sam
Dopada mi se, ne dopada
Bojim se, ne bojim…

Kada se otkriju sve latice mogu svi skupa poslušati pesmu „Jedan maleni cvet“ Ana Stanić

6. Podgodi po mom kretanju kako se osećam

Deca izvlače bedževe sa prikazom osećanja. Deca se kreću po prostoru i na osnovu njihovih kretnji druga deca pogađaju koja osećanja iskazuju.

Kasnije mogu reći koju su situaciju zamislili.

7. Izgovori svoje ime po zadatku

Isti princip kao u prethodnoj aktivnosti

8. Igra uloga „Vrtić“

Dva učesnika u igri, ostala deca su gledaoci. Pozivaju se učesnici da odglume sledeću situaciju – roditelji su došli u vrtić po dete. Dete im izlazi s izrazom određenog emocionalnog stanja. Publika mora pogoditi kakvo stanje prikazuje učesnik u igri, roditelji moraju saznati šta se dogodilo njihovom detetu, a dete mora reći razlog svog stanja.

9. Igra „Umetnici“

Deca izvlače kartice sa emocionalnim stanjima zatim pokušaju da nacrtaju sebe. Svi radovi se stavljaju na izložbeni prostor. Deca prezentuju svoj rad i govore zbog čega se tako osećaju.

10. Album „Naše emocije“

U album stavljamo isečke i fotografije dece i odraslih sa različitim emocionalnim stanjima.

11. Igra „Mrgud“

Pokušaj oraspoložiti druga pokretom, mimikom…

*** Prepoznati i razumeti emocije onih oko nas, ispravno upravljati situacijama i razumeti šta se događa oko nas su osnovni stubovi života u grupi, kolektivu.

Na isti način kao što se u školi uče da čitaju i pišu deci se mogu dati smernice i podstaći razvoj njihove emocionalne intiligencije

Jedan od ključnih elemenata emocionalne intiligencije je empatija definisana tako da se stavimo na mesto drugih ljudi i razumemo njihove emocije.

Srećan novi početak ispunjen srećom, radošću, osmesima… a začinjen ogromnom količinom ljubavi.

Čedislavka Popović