Milorad Božičković – Tri četkice za zube

Useli se veliki nemir u čašu sa četkicama za zube. Čim bi jedna od njih zaspala, druge dve bi je čerupale. Nakon nekoliko dana sve tri su ostale bez i jedne jedine dlačice.

278

Tri četkice za zube
Autor: Milorad Božičković

Na polici u kupatilu stajale su u čaši tri četkice za zube. Jedna je imala osam redova dlačica, druga sedam, a treća šest. Prema tome su se i zvale: Osmica, Sedmica i Šestica. Nekoliko nedelja su se lepo družile i slagale. A onda je jednog dana Osmici nešto palo na pamet.-
Znate šta, drugarice moje! – reče. – Ja imam više redova dlačica nego vas dve, zar ne?
– Tako je – potvrdiše drugarice.
– Dakle, mi se razlikujemo.
– Pa šta onda?

– Kako šta onda? – isprsi se Osmica. – Red je da se zna ko je ovde glavni!
A, tako – začudiše se Sedmica i Šestica. –
I predlažeš da ti budeš glavna, je li?
– Naravno. Mislim da je to sasvim u redu.
Šta kažete na to?
Moraćemo da razmislimo. Sutra ćemo ti kazati šta mislimo.
Te noći Osmica je zaspala mirno i zadovoljno. Sanjala je sledeći dan, kada će joj drugarice priznati da je ona glavna u čaši. Međutim, njih dve nisu spavale. Dugo su razmišljale i dogovarale se. A onda su tiho prišle zaspaloj Osmici. Čvrsto su je zgrabile, da se ne otima, i počupale joj dva reda dlačica.

Ujutro je Šestica bila vrlo zadovoljna. Osmica je bila očajna. Sedmica je ćutala, duboko zamišljena.
Najzad, oko podneva Sedmica reče:
– Vas dve sada imate po šest redova dlačica, a ja imam sedam. Mislim da bi trebalo malo više da me poštujete. Ipak treba da se zna ko je ovde glavni.
– Tako, dakle! pomisliše Osmica i Šestica, ali ne rekoše ništa. Sledeće noći njih dve očerupaše Sedmici dva reda. A naredne noći, Sedmica se osveti jednoj od njih.

Useli se veliki nemir u čašu sa četkicama za zube. Čim bi jedna od njih zaspala, druge dve bi je čerupale. Nakon nekoliko dana sve tri su ostale bez i jedne jedine dlačice.
Svađe su prestale. Ali, sada imaju novu brigu: šta da rade ovde, na smetlištu, na koje su bačene pošto više nisu mogle da se upotrebljavaju za pranje zuba?

Ćirilični tekst pročitaj na sajtu časopisa Zmaj

Izvor: Đačko doba