Snežana i sedam patuljaka

Bajke nam pričaju o raznim izmišljenim i nemogućim događajima iz života ljudi, životinja i biljaka. U njoj se prepliće stvarno i nestvarno. Snežana i sedam patuljaka je nemačka bajka, danas je to jedna od najpoznatijih bajki u svetu a objavili su je Braća Grim.

2031

Nekada davno živeli su kralj i kraljica sa kćeri Snežanom. Ali kraljica umre, a kralj se oženi lepoticom koja je imala čarobno ogledalo i često ga pitala: „Reci mi, ko je najlepši?“ Ogledalo bi odgovaralo da je to ona. Ali kad je Snežana porasla, a njen tata umro, ogledalo reče: „Snežana! “

Zla kraljica pozelene od zlobe, pa zovnu lovca i reče mu: „Odvedi Snežanu u šumu i ubij je!“ Lovac povede devojčicu u šumu, ali kad je zamahnuo nožem, ona kleknu i zamoli: „Pusti me, neću se nikad vratiti u dvorac zle maćehe!“ Čovek se sažali, a ona uteče u šumu.

Trčala je dugo i plakala ali posle sedam brda stiže do kućice u koju uđe. Onako gladna, okusila je jelo iz sedam tanjirića i zaspala preko sedam krevetića. Gospodari kuće ubrzo dođoše. To su bili patuljci: Smeško, Uča, Ljutko, Kijavko, Stidljivko, Pospanko i Mutko.

Snežana im ispriča šta joj se desilo, a dobri patuljci je pozvaše da ostane kod njih. Oni su svakog jutra odlazili u rudnik, a Snežana je ostajala da kuva i sprema. „Ne puštaj nikoga u kuću dok smo na poslu“ , govorili su. „Mogla bi doći prerušena zla kraljica!“

Jednoga dana, kad je kraljica upitala svoje ogledalo ko je najlepši u kraljevstvu, ono reče: „Iza sedam brda, u kući sedam patuljaka živi Snežana. Ona je najlepša!“ Zlobna kraljica zadrhta od besa, preruši se u staru seljanku, umoči jabuku u otrov i stavi na vrh korpe pa krenu.

Snežana zagrize jabuku i pade kao mrtva, maćeha uteče. Patuljci zatekoše Snežanu na zemlji, pa je plačući staviše u stakleni sanduk. Naiđe lepi princ koji je podiže i poljubi. Otrovni zalogaj ispade, Snežana ožive i princ je povede u svoj dvor da se venčaju i srećno žive.

Share on facebook

Podeli