Tri opcije za đake posle 6. juna: Škole dele upitnike roditeljima da se izjasne

Školska godina zvanično se završava sutra, a pojedine škole poslale su upitnike roditeljima da se izjasne da li će i na koji način deca pohađati aktivnosti koje će se organizovati od 7. do 20. juna, piše portal N1.

126
Izvor: Shutterstock

Vlada Srbije naložila je Ministarstvu prosvete da se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u celoj zemlji završi 6. juna, što znači da do tada treba da budu zaključene sve ocene. Iz vlade je poručeno da škole najkasnije do 20. juna mogu da održavaju vannastavne aktivnosti koje između ostalog podrazumevaju i nastavu u prirodi.

Prema upitniku koje su poslale neke škole, roditelji imaju tri opcije.

Oni mogu da se izjasne da njihovo dete nakon 6. juna neće pohađati školske aktivnosti; da će dolaziti samo u slučaju da je potrebno da poprave ocene, a prema rasporedu koji odredi nastavnik ili da će svakodnevno pohađati aktivnosti (dopunsku, dodatnu nastavu, pripremne aktivnosti za učenike osmog razreda, edukativne radionice)  u školi do 20. juna.

Ministarstvo prosvete uputilo je dopise direktorima škola sa instrukcijama kako da organizuju nastavu i ocenjivanje.

U dopisu je pored ostalog navedeno, da se u periodu od 7. juna, odnosno nakon završetka drugog polugodišta u delu koji se odnosi na redovnu nastavu i najkasnije do 20. juna u školama ostvaruju oblici obrazovno-vaspitnog rada (dopunska, dodatna i pripremna nastava i nastava u prirodi), kao i ostali oblici obrazovno-vaspitnog rada u skladu sa godišnjim planom rada škole, u cilju obezbeđivanja boljih postignuća učenika na kraju školske 2022/2023. godine, a sve u najboljem interesu učenika.

Predstavnici više sindikata prosvetnih radnika ocenili su da je ovakva odluka o skraćenju školske godine ishitrena.

Preuzeto: zelenaucionica.com

Izvor: N1