„Kuda plovi ovaj brod?“: Prosveta „na klackalici“

"Kud plovimo mi na ovom brodu koji tone, pitam se? I da, srećan nam početak nove školske godine sa hiljadu zašto i hiljadu zato."

264
Izvor: Profimedia

Prenosimo Vam u celosti, još jedan od tekstova u nizu o stanju u prosveti, koji je na našoj fejzbuk stranici privukao dosta vaše pažnje i dobio dosta vaše podrške i razumevanja za trenutnu situaciju.

„U poslednje vreme sve više razmišljam da napustim prosvetu. Tu istu u koju sam ušla iz čiste ljubavi i entuzijazma. I kojoj sam se davala maksimalno. Ne vidim više svrhu u rvanju sa hiljadu zašto i zato, besmislenom papirologijom od koje ne vidimo učenike. Jer papir trpi sve. Od razmaženih i bahatih roditelja koji daju sebi da za pravo jer im se može. Dopisa od juče za danas… Implementacija, programa, novina, retko od kojih vidim koristi, mrtvo slovo na papiru. Besmislenih utrostručenih timova sa istom svrhom jer vojska ne sme da odmara. Ima nas i ovakvih i onakvih u prosveti, da se ne lažemo. Neki su i zalutali. Crvena lampica mi se upalila kada moje kolege za koje ruku u vatru stavljam da su sjajni pedagozi i predavači, vredni i radni, ginu na poslu, isto misle, odustaju, odlaze. Kud plovimo mi na ovom brodu koji tone, pitam se? I da, srećan nam početak nove školske godine sa hiljadu zašto i hiljadu zato.“

Ana Bošković