Duga – priča o bojama

Svaki put kad pada kiša, da opere svet, na nebu se javlja duga. Kad god je ugledate setite se da ste potrebni jedni drugima da bi gradili zajednički bolji i pravedniji svet…

3858

PRIPOVEDAČ:

Jednom davno sve boje sveta započele su svađu. Svaka je tvrdila da je ona i baš ona najbolja, najvažnija, najomiljenija.

ZELENA:

ja sam najvažnija. Znak sam života i nade. Obojila sam trave, drveće i lišće. Bez mene bi uginule sve životinje. Osvrnite se okolinom i videćete da mene ima najviše u prirodi.

PLAVA:

pa možda te i ima najviše na zemlji, ali zaboravljaš na nebo i more gde ja vladam. Voda je izvor života, a nastaje u oblacima plavog neba. Nebo prostrano, mirno i vedro. U životnom nemiru najpotrebnije je moje prostranstvo i mir.

ŽUTA:

ah, vi ste tako ozbiljne! Ja donosim smeh, veselje i toplinu.Sunce je žuto, zvezde su žute. Svaki put kad pogledaš suncokret svet se počinje smešiti. Bez mene ne bi bilo zabave..

NARANDŽASTA:

ja sam boja snage i zdravlja. Retka sam ali dragocena. Ojačavam ljudsko telo jer donosim najvažnije vitamine. Setite se mrkve, narandže, dinje…Kad ispunim nebo u zoru ili suton svojom bleštavom lepotom ni na jednu od vas niko ni ne pomisli…

CRVENA:

a ja, ja sam vladarka svih vas, krv života. Boja sam opasnosti i hrabrosti, volim borbu…bez mene bi Zemlja bila hladna poput Meseca. Ja sam boja ljubavi i strasti, ruža i makova.

GRIMIZNA:

ja sam boja moći i vladanja. Birali su me kraljevi, vojskovođe, biskupi jer pedstavljam mudrost. Niko me ništa ne pita već me svi slušaju i pokoravaju mi se.

LJUBIČASTA:

pogledajte me, ja sam boja tišine. Jedva me primećujete ali bez mene ste sve suvišne. Značim smisao, sumrak i dubinu. Potrebna sam vam za ravnotežu, molitvu i unutrašnji mir.

PRIPOVEDAČ:

Boje su se nastavile hvaliti, njihova svađa je bila sve glasnija i glasnija…odjednom se na horizontu smračilo…oblaci su prekrili sunce, a nebo je postalo sivo. Blesnula je sjajna svetlost, začuo se grom i prasak..počela je padati kiša, a boje su se od straha stisnule jedna uz drugu..Tada je nebo progovorilo:

NEBO:

Vi glupe boje! Zašto se svađate? Zar ne znate da je svaka od vas stvorena za posebnu svrhu!Svaka od vas je jedinstvena . Sve ste potrebne i važne! Dođite k meni! Zajedno ćete zablistati na nebeskom svodu, vaše će raznobojno jedinstvo biti znak ljubavi i mira!

PRIPOVEDAČ:

Svaki put kad pada kiša, da opere svet, na nebu se javlja duga. Kad god je ugledate setite se da ste potrebni jedni drugima da bi gradili zajednički bolji i pravedniji svet…

* Grimizna boja je mešavina jarko crvene sa vrlo malo plave boje čime se dobija nijansa slična ljubičastoj. Potiče iz Mediterana od jedne vrste insekta iz koje je dobijana. Koristi se u književnosti kao epitet, ranije se poistovećivala sa nijansom krvi, dok je zbog sličnosti sa purpurnom često korišćena kao simbol plemstva.

Ćirilični tekst pročitajte na portalu časopisa Zmaj