Iz drugog ugla: Vaspitanje po Betovenu

Stalan vaspitni rad, začinjen bezgraničnom ljubavlju, uvela sam od prvih bebinih dana i najintenzivnije sprovodila do treće godine. Do tada se oblikuje mali čovek.

161

O vaspitanju dece uvek sam imala drugačije stavove od većine ljudi, pa su bili iskreno iznenađeni kad bi se moje metode pokazale uspešnijima od njihovih.

Vaspitavanje sam započela još za vreme trudnoće dobrom muzikom. Nisu bebice smele da čuju ništa što stvara pogrešan muzički ukus. Tom istom muzikom (najčešće Betovenova “Za Elizu”) uspavljivani su prvih godinu dana.

Stalan vaspitni rad, začinjen bezgraničnom ljubavlju, uvela sam od prvih bebinih dana i najintenzivnije sprovodila do treće godine. Do tada se oblikuje mali čovek.

Od navršene prve godine dobijali su sladoled tokom 365 dana svih sledećih ohoho godina. Sa godinu dana znali su gde šta stoji, postojao je asortiman igračaka za svaku prostoriju koje su se samo tu koristile i veoma brzo i lako sređivale po završetku igre. Tražili smo edukativne igračke koje su pomagale u kreiranju male ličnosti.

Od početka treće godine čitali smo mnogo, prvo ceo asortiman bajki, pa smo sa četiri-pet godina prešli na astronomiju (“Kratka povest vremena”, Stiven Hoking). Televiziju su dobili tek sa navršene tri godine.

Sa nepune tri godine povela sam ih u dečje pozorište, sa četiri na sportske aktivnosti (karate). Putujući i vozeći se, vreme smo prekraćivali matematičkim igrama. Znalo se vreme za obroke, igru, za spavanje. Nema kasnih boravaka niti noćnih skitanja s roditeljima. Od treće godine do sedme samo se glanca i polira ličnost.

 S polaskom u školu formiran mali čovek ima izgrađene higijenske i radne navike, a rad roditelja postaje sve manji. Dok su mnogi roditelji intenzivno učili s decom, moja deca su učila sama i pitali su samo onda kad bi se zapetljali u nečem težem. Na roditeljskim sastancima samo ja nisam znala do koje se lekcije došlo, a s mojom decom nikakvih problema u školi nije bilo.

A onda dođe period kad osetite da je vaspitavanje okrenulo svoj smer, kad vi počinjete da učite od svoje dece, negde oko njihove 13. godine. Ponosni ste na svaku informaciju koju dobijete od njih, na svaku životnu lekciju koju oni vama daju. Ako u tom periodu oni još uče od nas, a mi nemamo ništa da naučimo od njih, potpuno smo promašili kao roditelji.
(Tango 2013)