Ko je najbolji? – dramski tekst

Oko čega se svađate? Ne trošite reči uzalud, jer sam ja najbolji mesec: šljive pokupljene, kukuruzi obrani, kupus u kacama.

1135

Lica: dvanaest meseci, majka godina

SEPTEMBAR:

Ja sam najbolji mesec. Deca polaze u školu, voče zri, kukuruzi se beru.

OKTOBAR:

To ti mislis! A možda se i šališ. Ja sam najbolji. Liśće je u svim bojama. Ima sunca, malo kiše i vetra. Svi me vole.

NOVEMBAR:

Oko čega se svađate? Ne trošite reči uzalud, jer sam ja najbolji mesec: šljive pokupljene, kukuruzi obrani, kupus u kacama.

DECEMBAR:

E, neće biti! Ja sam najbolji mesec! Svud sneg, a u kućama pucketa vatra. Deca se sankaju Ko može biti bolji od mene – decembra?

JANUAR:

Ja. To svi znaju. Svi se raduju Božiću, Novoj godini i – raspustu. A i prvi sam u kalendaru.

FEBRUAR:

Prvi jesi, ali najbolji nisi. Ti si prvi u hvalisanju. Ja sam skroman, ali moraju svi priznati da sam ja najbolji Četrnaesti je Dan ljubavi, Sveti Trifun

MART:

Da sam na tvom mestu, ja se ne bih ni javio: ne zna se ni koliko dana imaš – dvadeset osam ili dvadeset devet odluči već jednom! Vidi mene ja sam najlepši, najbolji Sneg kopni, cveće niče, bud se priroda Svi kažu stiže proleće!

APRIL:

Ha, ha, ha. Uzalud se prepirete, jer sam ja najbolji. Mesec šale i smeha A, vi, pogledajte se kakvi ste namrgođeni!

MAJ:

E, ne mogu više da vas slušam. Samo pričate u prazno. Svi pesnici pišu o meni – hiljade i hiljade pesama su mi posvetili. To znači da sam ja najbolji.

JUN:

E, to da si najbolji, ne piše ni u jednoj pesmi, a možda i piše, ali ja nisam čitao, jer nisam imao vremena. Igrao sam se sa decom na livadi. Sva deca kažu da sam ja najbolji, jer počinje raspust Pitaj ih!

JUL:

A nisi čuo kad su deca rekla da sam ja najbolji!? Puno sunca i igara, plaže pune kupača.

AVGUST:

Nisam znao da ste svi tako neobavešteni. To da sam ja najbolji, znaju i vrapci. Lubenice, dinje, grožđe – uživanje, igre bez granica. Priznajte svi da sam ja, i samo ja, najbolji.

(Svi meseci prilaze avgustu i počinje svada – svi viču jedni na druge. Pojavljuje se njihova majka, Godna i pokušava da ih razvadi, ali je oni ne primećuju.)

MAJKA GODINA:

Deco, deco, šta je ovo?! Zar braća da se svađaju?! Svi ste vi najbolji. Svako ima svoju vrednost i svi vas vole, a najviše ja, vaša majka Godina.

(Svi meseci prilaze majki. Ona ih grli, a oni kliču);

Živela naša majka!

Nepoznat autor