„Teoretičari su sve bukvalno shvatili“ – mišljenje vaspitačice o trenutnom programu u vrtićima

Nove osnove predškolskog programa zasnivaju se na veri u sposobnost svakog deteta predškolskog uzrasta da aktivno učestvuje u svom učenju i razvoju u prekobrojnoj grupi vršnjaka.

4005
Izvor: shutterstock

Od septembra 2019. godine vrtići u Srbiji, državni i privatni, počeli su da primenjuju nov program rada, koji u prvi plan stavlja kreativnost mališana, čija će interesovanja i ideje vaspitači morati da prate i razvijaju.

Teoreticari imaju svoju teoriju i program kao program niko ne osporava, ali u praksi je sve zamišljeno, nemoguće primeniti u prekobrojnim grupama tako da se stiče utisak da se neko tu baš „zaigrao“. A sa bezbednošću dece se ne treba igrati, ona treba da bude iznad svega!!

I treba znati da niko nije izmislio toplu vodu, i da za sve te programe svaki vaspitač zna ali je pitanje uslova za izvođenje takvih programa. (Reggio Emilia, Montesori…)

Donosimo vam i mišljenje vaspitačice u penziji, Čedislavke Popović.

„Teoretičari su baš sve bukvalno shvatili i vrše pritisak na vaspitače da ga tako sprovode. Žali se pre neki dan jedna vaspitačica da su koordinatori ovog programa došli u sobu (u kojoj boravi preko 30dece) i bukvalno ispreturali nameštaj praveći interesne celine po programu. U drugom vrtiću su sekli ormare jer su suviše visoki. Zauzeli i garderober celinama a jakne nabacane jedna na drugu. Holove, fiskulturne sale. Deca slobodno šetaju vaspitač nije u mogućnosti da ih sve kontroliše i da zna gde su (setite se slučaja u Zemunu). Unose se razni otpadni materijali
(ovih dana mnogo je dece koja kašlju, sumnja se i na alergiju a sve te silne zavese i materijali koje je teško održavati, gajbe..puni su prašine)

Da li neko misli o tome?

Vaspitač sam u penziji ali mi je stalo do moje profesije i da moje kolege budu ugledni građani a ne da se sa njima mlati kako se kome prohte uz ponižavajući dohodak. Interesuje me zašto nije „prepisana“ i plata? Da oni budu „domaćini u svojoj kući“ i svoj rad usmere u pravcu koji je po njihovom mišljenju najbolji i najbezbedniji za decu.

Volite i čuvajte decu.“