Čajanka – dramski tekst dobrodošlice za bake i deke

"Baka je moja dobra i mila, iz oka njenog sja divna zvezda, kosa joj seda ko bela vila, njene su ruke topla gnezda." Pozorište iz kofera

1040
Izvor: minimals.rs

DETE 1

Danas želimo vama da se zahvalimo, pozvali smo vas na čajanku našu kako bi se zahvalili za ljubav vašu, hvala vam puno što postojite i hvala vam što nas toliko volite, znam nekima od vas da dođete teško je bilo, ali isto tako znamo da ste najsrećniji kad vam unuče sedne u krilo.

DETE 2

Poslušajte i pogledajte šta smo vredno spremili za vas ovo je mali poklon od svih nas, a kada vam lepe pesme otpevamo, malo ćemo i da zaigramo, a naše ruke male sve su od sebe dale kako bi vam najlepši kolač napravile, ali ne brinite to nije kraj posle ćemo da poslužimo i najlepši čaj.

DETE 3

Ako sretneš ti negde moju baku samu na sokaku,ti joj priđi srca laka kao da je tvoja baka,pomozi joj mali druže jer je noge slabo služe,a oči teško vide pa mi baka slabo ide.
Pesma: POZORIŠTE IZ KOFERA – PESMA O BAKI (youtube)

DETE 4

Juče meni unuk nudi hajde deda konjić budi, ja prihvatam jasna stvar kao da ću biti car, bravo deda, viknu, okej i uzjaha ko džokej, pa počne iha, iha pa nastavi điha điha, hoće kuća da se sruši, uzde su mu moje uši, ova kosa plavo siva dođe njemu kao griva, brzi galop strasno voli, šiba šiba al ne boli.

DETE 5

Svaki dan sam nešto drugo, nisam krio nit ću kriti, ne znam šta ću sutra biti, šta će me sutra snaći, biću divlji il domaći, stvarno kažem ne naivno, biti deda baš je divno.

DETE 6

Da unuku svom, malom dečaku, priče pripoveda, da umesto njega i misli i gleda, da bude betmen da skače s krova na krov, da stoji na glavi i da bude najbolji drugar moj, podmornica u kadi i još puno pametnih stvari da radi, eto zato deda sluzi da se sa unučićima po ceo dan druži.

DETE 7

Pruži ruke baki pričaj koliko je voliš, pomiluj joj vlasi sede, šapni joj ako te nešto boli, i reci baki svojoj da na nju misliš pred san jer znaš da će toplom rukom buditi u tebi još lepši dan, povedi baku svoju u bašte svog detinjstva, daruj najlepšim cvetom što ti u oku blista.

DETE 8

Imam i ja baku, kakve nigde nema, kad sam sa njom tad nema problema, kad sam sa njom ne moram da brigam, jedini mi je zadatak da se igram, a moja baka zna poslove razne.. ona plete, ona šije, ona veze, moja baka – bakula, zna da mesi testa razna, moja tiba nikad nije prazna, kad se nešto pocepa tu je bakina zakrpa, bakan je to veliki.

DETE 9

A imam i ja baku, bakanu, na izgled kao svaka druga baka, a opet nije, i ona ima sedu kosu, povijena leđa meko oko, toplo krilo, kažem nije kao druge bake – moja baka je bakastija od svih baka.

DETE 10

Nemate vi samo bake, i ja je imam, ona je moja nana, ona je majka moje majke, ne kažem ja.. dobra je i tvoja baka, ali nije kao moja baka – bakica, ipak da se ne nadmećemo sve su bake iste, bakaste, nanaste, bakulaste, i sva ih deca mnogo vole.

DETE 11

Čemu služi baka, služi kao baka svaka, pazi i čuva od jutra do mraka, unucima cipele obuva, cipele izuva, majicu svlači i oblači, mleko zagreje pa ga onda hladi i sve slične stvari od jutra do mraka svaka baka radi. A šta za tebe učine unuci bako!? Zagrle te i kažu ti volim te bakice jako.

DETE 12

Moj deda sa ponosom me gleda, nema njemu nista draže, kad se sa unukom lepo slaže. Uspavanke najlepše peva mi deda i dok spavam nikom me ne da, poljubac je obavezan za laku noć,tek onda u krevetić mogu poć.

DETE 13

Pregršt poklona on mi kupi, ponekad kad ne slušam šakom o sto lupi, namrgodi se pa obrvu digne ali ja potrčim i deda ne može da me stigne, pa mi kaže dođi ti kod mene zagrli me, pa mi priča neke lepe uspomene, moj me deda u kamionu vozi i zna da me ljulja, na jednoj nozi, moj deda nije onaj deda stari jer dok se igra samnom ne može da ostari.

DETE 14

Moja baka razna čuda stvara i sa mnom o svemu često razgovara, to su neke priče svakojake, one se tiču samo mene i moje bake, u jednom danu baka stigne sve, veš širi, dok se kuvaju krompiri, pegla, čisti, ručak da spremi i da se posveti meni.

DETE 15

Baka mene voli da nosa, a meni je najzanimljivija bakina kosa, frizure joj pravim ja da mi bude najlepša, dohvatim ja i maminu šminku pa baku našminkam kao neku klinku, baka se ne buni, pa i nokte pruža kad je sredim bude lepa ona kao ruža.

DETE 16

Kad ostanemo same baka mi je tu umesto mame, pa me nežno ljulja, pušta lepe pesme i dopusti mi sve što se ne sme, ponekad se ljuti al brzo je prođe kad joj unuka u zagrljaj dođe.

DETE 17

Dragi naši, vama nikad nije teško da nam učinite i da nam sve pružite, a mi smo najsrećniji kada se sa nama družite, da nije baka i deka propali bismo načisto, jer nas vi najviše volite, a i mi vas isto.

Priredbe, Pesme i Priče za decu, BUBA