Da biste bili vaspitač morate imati neke posebne moći

Ja sam vaspitač, čarobnjak, superjunak, prijatelj, sudija, posmatrač, doktor, psiholog, logoped, rehabilitator, dizajner, tvorac, dirigent. To sam sve ja.

2603

Ja sam vaspitač. Ujutru kada obučem svoju uniformu i klompe pretvaram se u super junaka spremnog na sve izazove tog dana. Da biste bili vaspitač morate imati neke posebne moći, a to je uskakanje i iskakanje iz jedne uloge u drugu kada god je to potrebno, a često istovremeno treba biti u više uloga. U isto vreme mogu biti saigrač i posmatrač, vođa i učitelj, medicinska sestra i sudija.

Svakodnevno dizajniram igračke. Iako nemam diplomu za to često sam psiholog, logoped, rehabilitator pa i savetnik roditeljstva. Svaki dan učim, čitam, pišem i istražujem.

Neki dan jedan mi je roditelj rekao da bi se i on na poslu igrao. Dragi roditelju, pozivam te da jedan dan dođeš i odradiš umesto mene. Verujem da ćeš nakon pola smene odustati. Moja grupa trenutno ima 24 dece uzrasta od 3 do 4 godine. Mnoge moje koleginice rade i s 30 dece u grupi, a sve češće u svakoj grupi ima barem jedno dete s posebnim potrebama. U posebne potrebe ubrajaju se deca s poremećajima autizma, deca u kolicima, gluvonema deca, deca s problemima u socijalizaciji i govoru…

Naš radni dan nikad nije isti, mi nemamo ispisanu rutu koju moramo odraditi, naši planovi često se ne ostvare jer su nas deca odvela u drugom smeru. Nama se nikada ne događa da na poslu nemamo posla. Uvek treba nekome pelenu presvući, nekoga obući, nosić obrisati, izmeriti temperaturu, rešiti sukob, utešiti, slikati, crtati, bojiti, motivisati i podsticati. Deci treba servirati nekoliko obroka na dan, pri tome ih motivisati i nahraniti, naučiti ih šta je kašika, a šta viljuška. Nekad je sasvim jasno da pojedine četvorogodišnjake još uvek roditelji hrane.

A roditelji…

Da te sad vidim, roditelju koji bi se igrao. Zanima me kako bi se snašao u ovoj situaciji. Tu mi bacaš neke fore na vratima koje su samo tebi smešne, a do juče si svom trogodišnjaku kupovao kašice i toliko si sposoban da ga nisi naučio ni žvakati. Svaka ti čast.

Često čujem roditelje koje se žale da deca nisu naučila da pevaju, plešu, crtaju, pišu, čitaju, a najdraže su mi izjave kao „ma tuče se zato što je vaspitačica stalno na bolovanju“. Kao prvo, nisu sva deca za pesmu i ples, nisu svi za knjigu i slova, neku decu potrebno je više podsticati i gurati. A ponekad bi i vi dragi roditelji trebalo da se uključite, to su pre svega vaša deca, ogledalo vas. Mi vaspitači uvek smo spremni da vam pomognemo da dođete do najboljeg mogućeg rešenja i na kraju do uspeha. A kao drugo, vaspitači nisu roboti, oni su ljudi od krvi i mesa, sa svojim potrebama i pravima.

Vrtić

Ja sam vaspitač. Moje srca veliko je kao kuća. U moj zagrljaj stane hiljadu malih duša. Moja deca moji su prijatelji, svaki njihov uspeh i moj je. Svaki put kad se dignu nakon pada znam da sam uspela. Svako šaranje za mene je umetničko delo, a svaki zalogaj veliki korak napred.

Drage moje kolegice i kolege vaspitači, hvala vam što svakodnevno delite ljubav svakom detetu bez predrasuda, što od ničega napravite sve, što se smete i plešete i kad niste srećne. Hvala vam za ljubav i sreću koju delite.

Ja sam vaspitač, čarobnjak, superjunak, prijatelj, sudija, posmatrač, doktor, psiholog, logoped, rehabilitator, dizajner, tvorac, dirigent. To sam sve ja.

Autor: Sanja Hajsek

Izvor: klokanica.24sata.h