Đaci od 10 godina sami odlučili da ne idu na skup izlet: „Mama, to je zaista bilo previše skupo!“

Mama, to je zaista bilo previše skupo! Svi moji drugari iz razreda i ja smo se jednoglasno složili da ne treba da idemo na taj izlet".

81

Piše: Jelena Radovanović

Ovako za „Beograd na Blic“ priča majka učenika četvrtog razreda jedne beogradske osnovne škole (identitet poznat redakciji), nakon što su svi učenici kolektivno vratili učiteljici papiriće za jednodnevni izlet, a za čiji odlazak je prethodno trebalo da dobiju odobrenje od roditelja.

Naime, učiteljica je u toku časa učenicima podelila papiriće, koji se tiču zahteva za jednodnevni izlet u iznosu od 5.000 dinara u jednom mestu u Vojvodini, zapravo anketu za roditelje koju je trebalo da im predaju da je oni popune i vrate potom učiteljici.

Međutim, desilo se nešto nesvakidašnje.

Prema rečima ove majke, u razredu je odmah krenulo negodovanje jer su deca, a pričamo o učenicima koja imaju 10 godina, smatrala da je 5.000 dinara previše za jednodveni izlet!

Nisu ni hteli da pokazuju roditeljima i svi do jednog su paprić sa anketom istog časa vratili učiteljici!

I majka iz Beograda koja je sa nama podelila ovo nevereovatno iskustvo bila je prilično iznenađana postupkom, između ostalih, i njenog deteta.

– Nisam mogla da verujem da su deca ovako odreagovala. Da imaju takvu svest, to je neverovatno – priča nam Beograđanka.

Kako dodaje, kada je veliki odziv učenika, roditelji uglavnom šalju svoju decu na izlete, ekskurzije, rekreativne… kolika god da je cena, da se njihovo dete ne bi „izdvajalo od ostale dece“.

– Tako i ja najčešće postupam. Ali, da je ovo puno para za jedan dan, zaista jeste! Zato me je pozitivno iznenadila rekacija dece – priča nam ova majka.

Deca su u ovom sljučaju praktično sama donela odluku i olakšala dilemu i muku roditeljima.