Posledice sedenja sve vidljivije: Stručnjaci smatraju da deci treba više časova fizičkog

Osnovci u školi imaju tri puta manje fizičke aktivnosti nego što to savetuje Svetska zdravstvena organizacija, a malo ko uspe da nadoknadi razliku van škole.

112
Izvor: pixabay

Sportovi su skupi, nemaju svi roditelji dovoljno ni vremena ni motiva, a telefon i kompjuter su uvek nadohvat ruke. Posledice su sve očiglednije, kažu lekari, prenosi RTS.

Đaci bi od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole trebalo da imaju sat vremena dnevno umerene do jake fizičke aktivnosti – to je preporuka Svetske zdravstvene organizacije. U našim školama najviše časova fizičkog imaju osnovci i to u proseku tri nedeljno. To je dva sata i 15 minuta.

„Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja je podneo inicijativu da se uvede svakodnevno fizičko vaspitanje. Uzimajući u obzir najnovija istraživanja, koronu, bolesti, deformitete kičmenog stuba, stopala smatramo da je neophodno“, ističe Miroslav Marković iz Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja

Generalno, zdravstveno stanje dece u osnovnim školama nije dobro, kažu stručnjaci.

„Što se tiče njihovih motoričkih sposobnosti i deformiteta, tu nazadujemo. Nama je skoro svako treće dete gojazno, svako drugo ima neki problem sa svodom stopala, a da ne pričam koliko se puta povećao dijabetes, krvni pritisak i kardiovaskularni problemi kod učenika“, kaže Marković.

Deca najviše vole igre sa loptom, ali sa njima treba raditi sistematično različite vežbe za kompletan fizički razvoj, kažu nastavnici.