Protest zaposlenih u beogradskim vrtićima 8. marta: „Zahtevi smešni i nerealni…“

"Nađite neki drugi način sa zahtevom za veće plate i bolje uslove rada. Da se predškolstvo konačno stavi na mesto koje mu pripada."

1177
Crtanje i likovno oblikovanje
Izvor: Pexels.com

Donosimo vam i mišljenje vaspitačice u penziji, Čedislavke Popović.

„Penzioner sam ali sam svim srcem uz vaspitače njihove potrebe i zahteve. Neću da vam budem klip u toku ali mislim da ovim protestom ništa nećete dobiti, samo ćete se izmaltretirati.

Razmislite i ko će vam doći na proteste? Mnogi neće smeti jer se boje za svoje radno mesto. Onim partijskim biće zabranjeno. Samo ćete se izmaltretirati. Jako je teško u špicu zbog gužve doći u centar grada a mnogi i rade u to vreme. Deluje mi kao da sindaikalci hoće samo da pokažu da nešto rade.

Takođe i zahtevi su nekako smešni. Ko još protestuje zbog klompi i neobavljenog lekarskog predloga i neisplaćene socijale.

Nađite neki drugi način sa zahtevom za veće plate i bolje uslove rada. Da se predškolstvo konačno stavi na mesto koje mu pripada. Sa adekvatnom platom biće novca i za klompe i odlazak kod lekara. Volite i čuvajte decu.

„Obećanja pljušte. ..i šta sad?“ Stvarno zahtevi su takvi da nije tužno bilo bi smešno. Ako se sindikati bore samo za ovo bolje da sede kući.

Šta je sa uslovima rada, prebukiranim grupama, stalnim doškolovavanjima a posebno ličnim dohodcima koji su veoma mali a u nekim delovima zemlje kasne i po mesec dana.

„Ovo treba da budu pravi zahtevi. Ovo vaspitače zaista muči. Lako će bez klompi.“

Vaspitači su nezadovoljni:

– Prekobrojnošću

– Inkluzijom

– Mobingom

– Nedefinisanjem profesionalnih oboljenja

– Nebenificiradnim radnim stažom

– Uzletanjem (u pogrešnom pravcu)

– Sagorevanjem

– Ne-statusom službenog lica

– Malom platom“