Saopštenje za javnost udruženja nastavnika muzičke kulture Srbije

Medijski prostor maksimalno iskoristiti za promovisanje i podržavanje uspešnih i vrednih učenika koji svojim trudom i radom učestvuju na takmičenjima i vannastavnim aktivnostima, doprinoseći time vraćanju pozitivnih vrednosti u društvu.

290

Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije izražava najiskrenije saučešće porodicama žrtava tragičnog masakra počinjenog u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikarˮ u Beogradu i napada u selima Malo Orašje i Dubona, a povređenima upućuje želju za brz oporavak.

Velika zabrinutost stanjem u obrazovanju i u društvu podstakla nas je da se ovim saopštenjem obratimo Vladi Republike Srbije i Ministarstvu prosvete, kao i svim učenicima, roditeljima, kolegama i široj javnosti.

Kao pedagozi koji muzikom kod učenika neguju i podstiču empatiju, toleranciju, samopouzdanje, poštovanje različitosti, razvijaju psihičke, fizičke, emocionalne i socijalne veštine, kao i vršnjačku edukaciju nasuprot vršnjačkom nasilju, želimo da predložimo konkretne mere kojima bi se unapredio proces vaspitanja i obrazovanja u bezbednom okruženju. Takođe, smatramo da će sprovođenje ovih mera dovesti do poboljšanja čitavog društva, kao i zaustavljanje njegovog daljeg urušavanja.

Slede zapažanja na osnovu kojih su proistekli predlozi:

1. Konzumacijom nekvalitetne muzike, unazad nekoliko decenija, društvo je degradirano i usmereno na pogrešne vrednosti čime je značajno narušena porodica kao institucija. Smatramo da je vrlo važno da nove generacije ne budu pod uticajem šunda i kiča, veličanja nemorala, a to možemo samo uz pomoć roditelja, u školama, putem obogaćivanja školskih programa dečijim pesmama i konkretnim planom poseta institucijama od značaja za kulturu.

2. Kako je televizija moćno sredstvo za oblikovanje ličnosti i stavova smatramo da bez odlaganja treba uvesti zabranu svim sredstvima javnog informisanja za širenje slika i video materijala sa scenama eksplicitnog nasilja, kao i rijaliti programa. U televizijski program je neophodno uvrstiti edukativni program uz podsticanje stvaranja novih obrazovnih emisija sa primerenim, obrazovanim i uglednim pojedincima, dok kulturno-umetnički program treba prilagoditi različitim uzrastima dece. Medijski prostor maksimalno iskoristiti za promovisanje i podržavanje uspešnih i vrednih učenika koji svojim trudom i radom učestvuju na takmičenjima i vannastavnim aktivnostima, doprinoseći time vraćanju pozitivnih vrednosti u društvu.

3. Od krucijalne je važnosti uspostavljanje dugoročne i planske saradnje između Ministarstva prosvete i Ministarstva kulture sa ciljem međuinstitucionalne saradnje koja će doprineti interakciji između institucija kulture (muzeja, pozorišta, galerija) i obrazovno-vaspitnih institucija u kontekstu prisustva većeg broja kulturnih sadržaja u obrazovno-vaspitnom okruženju, a kroz iskustveno okruženje (organizovanje poseta muzejima/pozorištima/galerijama kroz dobro osmišljene aktivnosti koje će pratiti posete). Kroz ostvarenu saradnju dva ministarstva školske posete muzejima/pozorištima galerijama moraju biti besplatne, kako bi umetnički sadržaj postao dostupan učenicima različitih socijalnih i društvenih statusa.

4. Svedoci smo da je učenicima naročito narušena bezbednost i da su izloženi neprijatnostima pri legitimisanju trećih lica koja ulaze u školu, te predlažemo ukidanje tzv. dežurstva učenika na ulazima škola.

5. Kako bi sve škole prevazišle problem angažovanja i finansiranja obezbeđenja, ukazujemo na potrebu da se izmeni i dopuni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Pravilnik o finansiranju kako bi pravno bilo omogućeno angažovanje lica za obezbeđivanje školskog prostora.

6. Poslednjih petnaestak godina administracija zaposlenih u prosveti se uvećavala do te mere da je, usled pojačanih inspekcijskih nadzora, postala najvažniji segment realizacije nastave, bitniji od ishoda časa. Neophodno je pojednostaviti administraciju uvođenjem tabela matrica/ček lista kako bi se nastavnici što više bavili decom. Umesto izrade pisanih priprema i izveštaja, energiju usmeriti na izrađivanje scenarija za savremene edukativne radionice (muzička, likovna, dramska, literarna…), kako bismo učenicima omogućili da kvalitetno provode vreme u školi.

7. Budući da se pozitivan uticaj društvenih mreža na učenike dovodi u pitanje, neophodno je proaktivno delovati kako bi škola i njen obrazovno-vaspitni sadržaj bio deo duha vremena današnjice i samih učenika. Koristiti društvene mreže (TikTok, Instagram) u obrazovne svrhe. Osmisliti i realizovati projekte u toku školske godine sa učenicima, nastavnicima, pedagozima i psiholozima u okviru kojih će biti otvoreni profili škole na društvenim mrežama, na kojima će se zajednički i planski izrađivati i objavljivati video materijali sa sadržajem koji je obrazovno-vaspitan (kroz zanimljivo osmišljene sadržaje).

Naše udruženje stoji na raspolaganju za svaku vrstu pomoći oko implementacije predloga.

Aleksandra Stanković,

Zvanični zastupnik Udruženja nastavnika Muzičke kulture Srbije