Srećna Nova Godina – dramski tekst

Nova Godina: Ćao svima i dobro vam došla! Ovaj model koji nosim možete kupiti u butiku ZIMA SAN.

1249

Licaca: TV spiker, voditelj Ledenko Zimić, Stara godina, Nova godina, Deda Mraz, pahuljice
Mesto: TV studio, program uživo

TV SPIKER: Draga deco, dragi odrasli, dobro veče želi vam ekipa naše i vaše televizije! Svi vi, draga deco, jedva čekate Deda Mraza, zar ne ?! On pakuje poklone koje će vam podeliti. Radujmo se, radujmo se! A sada, dragi gledaoci, našeg tajanstvenog gosta, bolje reći gošću, predstaviće vam, dobro poznati i svima dragi, voditelj (naglašava) LEDENKO ZIMIĆ!

(Ledenko teatralno ulazi, a tv spiker se diskretno povlači sa scene).
LEDENKO ZIMIĆ: Dobro veče, gutn abend, bona sera želim svima i – iznenađenje za večeras (pokazuje prema tajanstvenoj osobi koja je bila okrenuta leđima publici i u tom trenutku okreće se stolica na kojoj sedi STARA Godina).

Dobro veče, gospođo Stara godino! Dobro došli u našu emisiju! Recite, kako se osećate sada kada odlazite? Imate li neki savet koji bi koristio Vašoj naslednici, Novoj godini?

STARA GODINA (uvređeno): Ko kaže da odlazim?! I – nemojte da vređate – nisam ja baš tako stara! (isprsi se, podigne glavu) Koliko sam vremena provela u salonu za ulepšavanje, pa plastične operacije… Gde su mi bore? Nema ih. Da li mi je kosa seda? Nije. Pa, šta još hoćete?!

LEDENKO ZIMIĆ: Ali, kako da Vam kažem, Vaše vreme je isteklo. Dolazi Nova godina…

STARA GODINA: To ćemo tek da vidimo. Nedam se ja tako lako! A, uostalom, (umiljato i tužno) navikla sam s vama. Priznajte: nisam bila tako loša, zar ne?!

LEDENKO ZIMIĆ: Ali, madam, ne može tako, znate! Svi znaju da Stara godina ustupa mesto Novoj. I Vi ste bili Nova, sećate li se kakav smo Vam doček priredili?!

STARA GODINA: Sećam se, naravno (razdragano). To je bilo nešto neviđeno! (ustane ozarena a onda sedne i tužnim glasom) A sad jedva čekaju da odem – to nije fer (ustaje i odlazi).

LEDENKO ZIMIĆ (gleda za njom): Hvala što ste bili naš gost! (nastavlja) I tako, dragi gledaoci, za nekoliko trenutaka, u naš studio stići će (ushićenim glasom) Nova godina! Evo,samo što nije došla (gleda na sat, postaje nervozan, gleda prema vratima). Samo što nije…Sad će ona…Budite strpljivi, dragi gledaoci!

(Odjednom, iza vrata se čuje neka buka, vika)
MUŠKI GLAS: Ali nema smisla tako…

ŽENSKI GLAS: Šta nema smisla?! (viče) Na šta liči ova haljina? Zar takva da se pojavim? Znam ja čije je to maslo – one, one…Stare godine! Hoće da mi napakosti. E, nećeš, matora! I ne treba mi haljina. Može i ovako. Snaći ću se ja već.

(Ulazi u studio obavijena u ogroman šal, smeši se Ledenku, mahne rukom prema kamerama).
NOVA GODINA: Ćao svima i dobro vam došla! Ovaj model koji nosim možete kupiti u butiku ZIMA SAN.

LEDENKO ZIMIĆ: O, tako mi je drago što Vas vidim (poljubi joj teatralno ruku). I gledaoci se raduju, naravno. A sad bih Vas zamolio da nam kažete šta ste nam pripremili.

NOVA GODINA: O, da, sa zadovoljstvom (vadi iz torbe neke papire koji joj ispadaju iz ruku).

(Čita): Sneg, vetar, kiša, pa opet sneg, sunce, malo hladno, malo toplo, pet jaja, dvesta pedeset grama šećera…i ju, šta je ovo?! Izvinite, molim vas! (uzima drugi list) Ah, evo: grmljavina, kiša, pa suša, bela bunda kratka, bele čizmice…

Pa šta ovo znači?! Ko mi je izmešao izveštaje i planove? (besni, lupa nogama o pod). Znam, ne treba niko da mi kaže – ona, znate koja, neću ni ime da joj pomenem.

(Trenutak posle toga, nasmeši se mazno )
Gospodine Ledenko, hvala što ste me pozvali! Bilo mi je lepo s vama ali žurim, znate: konferencija za štampu, snimanja, prijemi…(odlazi).

LEDENKO ZIMIĆ: Au, ljudi, šta je ovo?! (hvata se za glavu) Stara neće da ode, a Nova se ponaša ko holivudska zvezda.

(Otvaraju se vrata i pahuljice kao balerine utrčavaju u studio a među njima je jedan čovek).
LEDENKO ZIMIĆ: Gospodine, ko ste vi?

DEDA MRAZ: Zar ne vidiš – ovo su pahuljice, a ja sam Deda Mraz. Pozivaš Staru i Novu godinu a mene si zaboravio. I ti si mi neki poznati i priznati voditelj!

LEDENKO ZIMIĆ: Znaš šta; ne ličiš mi baš na Deda Mraza, gde ti je bela brada i brkovi, sanke i pokloni?

DEDA MRAZ: Obrijao bradu i brkove, ofarbao kosu. Kakve sanke?! U dvadeset prvom veku ja da se vozim sankama! A pokloni? E, pa vidiš tu je pošta: spakujem poklone, napišem adrese i to je to. Slikaju me, ja se smešim i svima lepo.

Ledenko se hvata za glavu, a onda prinosi ruku srcu, pozlilo mu je. Za to vreme pahuljice lete oko njega i Deda Mraza i pevaju.

TV spiker ulazi držeći pod ruku Staru i Novu godinu. Svi se hvataju za ruke i kažu:

SREĆNA NOVA GODINA