Jesenje igre sa decom

Dok šetate sa detetom usmerite mu pažnju na jesenje boje, promene u prirodi, ponašanje životinja, razlike u načinu odevanja ljudi, jesenje plodove, zimnicu i sl. Za svaku šetnju, osluškujući detetova interesovanja, izaberite jednu od pomenutih tema i podstičite ga da govori o svojim zapažanjima i osećanjima.

189
Drveće koje putuje

Početak jeseni mnogim roditeljima zadaje glavobolju dok razmišljaju kuda sa decom i kakvu aktivnost predložiti.
U te svrhe napisali smo nekoliko ideja koje bi trebalo da budu zabavne deci.

  • Dok šetate sa detetom usmerite mu pažnju na jesenje boje, promene u prirodi, ponašanje životinja, razlike u načinu odevanja ljudi, jesenje plodove, zimnicu i sl. Za svaku šetnju, osluškujući detetova interesovanja, izaberite jednu od pomenutih tema i podstičite ga da govori o svojim zapažanjima i osećanjima.
  • Zajedno sa detetom preslikavajte jesenje plodove. Za tu aktivnost, posebno ako je dete do tri godine, predlažemo da napravite bezbedne boje; tako što u malo jogurta stavite nekoliko kapi boje za kolače.
  • Napravite ježa, žirafu, miša i druge životinje od kestena, žira, šišarke i čačkalica.
  • U zavisnosti od detetovih godina napravite senzornu kesu, senzornu kutiju ili senzornu knjigu od jesenjih plodova. Senzornu kesu možete napraviti tako što u providnu kesu stavite raznobojno suvo lišće, dodate kašiku tečnog sapuna i zatvorite kesu.
  • Od plastelina napravite zimnicu. Predlažemo da plastelin napravite kod kuće pomoću brašna, ulja, soli, vode, limuna i prehrambenih boja, tako će užitak biti potpuno bezbedan, posebno ako je dete uzrasta ispod tri godine.
  • Dok šetate parkom napravite porodično takmičenje. Neka svako peva ili recituje nešto o jeseni. Takmičenje unapred najavite i pomozite detetu, ako želi vašu pomoć, da izabere pesmu. To mogu da budu pesme o jeseni koje su pisali J. J. Zmaj, Dušan Radović, Dobrica Erić, Momčilo Tešić ili drugi pisci za decu.
  • Plodove jeseni, u zavisnosti od uzrasta deteta i njegovih interesovanja, možete prebrojavati, razvrstavati i upoređivati prema boji, broju, obliku, veličini i vrsti.
  • Posle šetnje, detetu starijem od šest godina, možete da čitate u nastavcima ,,Ježevu kuću”, pesmu Branka Ćopića i o tome razgovarate. (Podsticajna pitanja za razgovor možete da pronađete u knjigama iz biblioteke.)
  • Uživajte u jesenjim danima i u zabavnim aktivnostima koje smo vam predložili zajedno sa svojim detetom. Igre pomoću plodova jeseni odlične su za razvijanje matematičko-logičkih, govorno-jezičkih i motoričkih sposobnosti dece.