Moja čula

Sedamo u krug i dodajemo jedni drugima zamišljeni predmet. Samo dete koje prvo predaje predmet dalje zna šta on predstavlja. Ono ga drži, razgleda i reaguje na njega na određeni način. Predaje ga dalje redom i svako dete opipava predmet i reaguje onako kako ga je ono shvatilo – šta predmet predstavlja.

387
Moja čula
Izvor: pixbay.com

DODIR

Sedamo u krug i dodajemo jedni drugima zamišljeni predmet. Samo dete koje prvo predaje predmet dalje zna šta on predstavlja. Ono ga drži, razgleda i reaguje na njega na određeni način. Predaje ga dalje redom i svako dete opipava predmet i reaguje onako kako ga je ono shvatilo – šta predmet predstavlja. Postoje dva načina igre: prvi je da se sačeka da predmet obiđe ceo krug i da onda svako dete kaže koje je predmet ”imalo” u ruci i drugi način je da kad uzima predmet, imenuje zamišljeni predmet.

VID

Vaspitač ili dete ima zadatak da posmatra zamišljenu situaciju. Pri tome treba da izražava emocije dok gleda. Grupa pokušava da pogodi o kojoj situaciji se radi – šta se posmatra. Zatim učestvuje cela grupa: “pokažite kako biste reagovali na: zalazak Sunca… plakanje deteta.. sudara automobila… na zagrljeni par.. sada zamislite sebe u ogledalu i reagujte na to…”

SLUH

Cela grupa dobija uputstvo: “reagujte kao da čujete eksploziju… a sada kao da čujete neki tihi zvuk, koji treba da prepoznate… odred vojnika koji maršira ulicom… reagujte na popularnu pesmu koju čujete sa radija… sada, kao da čujete plač bebe… grmljavinu… zvono na
vratima…
Hajde sada pokažite da ste čuli dobre vesti… nejasne vesti… nešto zabavno…

MIRIS

“Pokažite kako reagujete kada osetite različite mirise: miris cveća… miris luka… nagorele gume…”
Zamislite sledeće situacije: idete šumom i osetite miris vatre… a onda ste u parfimeriji.. pa ste se onda našli u poslastičarnici i osećate miris kolača koji se peku…”

UKUS

Deci predlažemo “pokažite kako doživljavate ukus sladoleda… limuna… soli…” A sada svako dete treba da izrazom lica, pokaže da jede nešto, a ostali pogađaju šta je to.

Čujem svoje telo

TELO

“Pokažite kako ide šetač po žici… sada budite puž.. veliki div… pas i ili možda baletan… hodajte sada brzo… pa onda lenjo… probajte da hodate kroz sneg… po vrućem asfaltu… uz brdo… niz
brdo… sa teretom.. sa povređenom nogom”.
“Probajte da koristite svoje prste… mesite… krojite haljinu.. vezujte mašnu…”
“Igrajte igru zamišljenom loptom: dobacujte je jedni drugima… lopta se stalno menja, čas je mala… velika, teška… laka”
“Preskačite sada zamišljeni konopac”.

Izvor: pexel.com

Posle ovih igara, ogranizujemo crtanje i likovno oblikovanje. Prvo otiskujemo šake, pa onda pravimo otiske prstiju, upoređujemo ih i zapažamo da otisci prstiju su različiti kod svakog deteta. Onda od kolaž papira pravimo oči, razgoračene, oči koje žmirkaju, oči koje su zatvorene…
Uši pravimo od plastelina i možemo ih urkasiti minđušama. Od jačeg papira ili kartona pravimo nos. Na usta mažemo karmin i otiskujemo usne na papir. Na kraju otiskujemo i svoja stopala. Kada smo ovako napravili delove tela, ocrtavamo sebe i “uklapamo” nacrtane, napravljene i otisnute delove tela i lica. Ono što nedostaje docrtavamo.