Kolegijalnost zakazala: „Da li vaspitači smeju da se razbole?“

Prenosimo vam ispovest vaspitačice iz Novog Sada, koja 15 godina radi kao vaspitač i godinama se nosi sa nerazumevanjem kolega na njena česta odsustva s posla. Da, kolega, dobro ste pročitali. Sistem nas ne prepoznaje, pa ako još i kolegijalnost zakaže, da li je moguće nadati se boljem?!

1818

Draga Mala školo, ja sam vaspitač po zanimanju, živim i radim u Novom Sadu ali zbog zdravstvenih razloga često uzimam bolovanje.

Dugo pratim vašu stranicu i velike ste empate, to mogu samo veliki ljudi. Zato sam poželela baš sa vama da podelim moju priču, nažalost ne tako lepu ali učestalu ali ću zbog svoje sigurnosti ostati anonimna.

Ja deset godina nisam radila zbog nekoliko teških operacija, i sve to za 40. godina koliko trenutno imam. Ja ne žalim sebe, utehu sam našla u deci.

Radim 15 godina kao vaspitač. Dajem celu sebe. Ne otaljavam posao. Borim se za moju decu. Nikada ne ćutim na nepravdu. Dušu lečim među decom i saradnja sa roditeljima je uvek korektna. Puna sam elana, novih ideja.

Završih i eto taj master. Moja koleginica je sasvim drugačija. Eto tako postah “ trn u oku“ moje predpostavljene. Niko ne vole vredne radnike, jer su bundžije. Svima je draže imati one koji „gmižu“, ćute. Bila sam pola godine na bolovanju zbog problema sa štitnom žlezdom. Vratila se i nastavila da radim kao i uvek.

Nažalost, ljudi kao ljudi, uvek pričaju: „vaspitačica (Ime) je često na bolovanju, upisaću dete kod one druge“…blagi šok!

Pre nedelju dana poziv od druga: „(Ime), izvini, jesi dobro? Prijateljica tvoje sobne koleginice, javno po gradu u kafiću priča: “ Ona vaspitačica (ime) je luda, bila je na lečenju“.

Totalni šok! Plakala sam danima. Celo telo me je bolelo. Nisam mogla u takvom stanju raditi. Doktor mi otvori bolovanje.

Pitam se, da li iko od roditelja gleda na nas kao ljude, koji se razbole, viruse od dece dobijamo, nismo roboti. Da li vide nešto dobro i lepo u nama? Da li nas samo osuđuju ili nas vide kao dobre pedagoge?

Da li vaspitači imaju pravo da se razbole? Da li nas kolege razumeju? Zašto nas i oni osuđuju? Da li je zavist i ljubomora prevagnula? ZAŠTO?

Anonimno

 

1 KOMENTAR

  1. Kolegijalnost je zakazala zato sto nema zamena kada se vaspitaci razbole. Nazalost, ljudima je jako tesko da rade sami sa uglavnom puno dece i to u njima budi najgore osobine. Jako puno vaspitaca je u poslednje vreme dalo otkaze. Previse mala plata za previse posla i odgovornosti.