KOMENTAR: VREME JE GODIŠNJIH ODMORA, DA LI VAŠE DETE U VRTIĆ BAŠ MORA ?

Za razliku od cele godine leto ne bi trebalo biti programirano (dete ne mora svakog jutra rano ustajati i sl.) a u igri i druženju sa članovima svoje bliže i dalje familije ili prijatelja.

2452
Izvor: shutterstock

Vreme je godišnjih odmora kada i predškolske ustanove rade sa smanjenim kapacitetom sa malo izmenjenim režimom rada, drugačijom organizacijom prostora, nekad i u drugim objektima, česta je promena osoblja, sa povećanim brojem dece u grupama, različitim uzrastima..

Uobičajen ritam života, koji je za malu decu važan, leti je narušen. Neka deca posebno ona najmlađa se teže prilagođavaju.

Svi roditelji nemaju iste mogućnosti, ne odlaze na godišnje odmore sa decom već to vreme provode kući dok deca i dalje provode vreme u vrtićima.

Roditeljima treba preporučiti,ako su u mogućnosti,da dopuste i deci odmor od
obaveza tj.predah od vrtića i da promeni sredinu (ne mora to biti more ili planina, možete organizovati neki izlet, odlazak na bazen,reku,posetu rođacima, neke aktivnosti za koje dok radite nemate vremena…)

Mogu vam „pomoći“u krečenju, velikom spremanju, uređenju prostora..

Za razliku od cele godine leto ne bi trebalo biti programirano (ne mora svakog jutra rano ustajati i sl.) a u igri i druženju sa članovima svoje bliže i dalje familije, prijatelja, komšija, prijatno će se osećati i mnogo toga naučiti.

Ako od napred navedenog roditelji nisu u mogućnosti ništa ostvariti najbolje i najsigurnije mesto za dete je vrtić.

Ne ostavljajte decu samu u stanu sa malo starijim bratom ili sestrom uz računare i telefone.
♥️
Volite i čuvajte decu.

Čedislavka Popović