Pedagoške situacije u vrtiću – 2. deo

Situacije sa rešenjima u vrtiću I i II.

4924
Pročitajte prvo Pedagoške situacije u vrtiću – 1. deo

53. JEDNO DETE STALNO JE PO STRANI, ODBIJA SARADNJU, A VI SE TRUDITE…

ODGOVOR: Ukoliko je na adaptaciji…Ukoliko nije na adaptaciji, razgovaraću sa roditeljima, pitaću kakav je kod kuće.

54. DEVOJČICA ODBIJA DA RADI U RADNOM LISTU…

ODGOVOR:

55. DEVOJČICA ODBIJA DA PRIHVATI OBAVLJANJE FIZIOLŠKIH POTREBA…

ODGOVOR: I korak: smiriti dete i ne insistirati na pražnjenje u noši, svakako razgovor sa roditeljima, da vidim da li se to i kod kuće dešava, ukoliko je tako i kod kuće, krenuti proces ispočetka. Igranje sa nošom, sedenje sa pampersom na noši u vreme i kada ostala deca to rade, sve raditi postepeno.

56. NEMATE DOVOLJNO MATERIJALA ZA SVE. DECA SE GURAJU, ŽELE DA VIDE, PROBAJU, STVARA SE GUŽVA…

ODGOVOR:

57. DEVOJČICA SE ZA VREME AKTIVNOSTI REDOVNO POVLAČI U MIRAN DEO SOBE…

ODGOVOR:

58. ČITATE PRIČU, DECU NE INTERESUJE…

ODGOVOR: Ukoliko ih ne interesuje, prestajem sa čitanjem i pratim ih u njihovim aktivnostima.

59. NAKON ULASKA U VRTIĆ PRIMEĆUJETE DA NEDOSTAJE DETE, PRONAŠLI STE GA U SKRIVALICI U DVORIŠTU…

ODGOVOR: Ako imam sobnu koleginicu zamoliću je da pričuva ostalu decu dok ja potrazim dete koje se sakrilo, ako ne povescu decu samnom, provericu razgovorom koji je razlog sto se sakrio,i da smo se drugari i ja jako uplasili ,i da uvek treba da pođe za svojim drugarima.

60. DEVOJČICA STALNO ČITA SLIKOVNICU, DECA SEDAJU PORED NJE I SLUŠAJU…

ODGOVOR: Sedam pored nje i slušam o čemu priča, podržavam sadržaje i nakon njene priče uključujem i ostalu decu ukoliko žele da čujem i njihovu priču.

61. DEČACI REDOVNO DONOSE SLIČICE AKTUELNE SERIJE…

ODGOVOR:

62. PAVLE IMA 6 GOD I STALNO PRIČA O MOSTOVIMA…

ODGOVOR: Podržavati ga u interesovanju za mostove, pronaći još nešto vezano na tu temu, ne sputavati ga. Grupni rad sa ostalom decom – Dete treba podrzati u tome i organizovati aktivnost na tu temu, razgovor, izlozbu itd., ali s obzirom na to da ima 6 godina i da treba da se priprema polako za školu, treba to smanjiti bar na jednom sedmicno, kao npr. “dan zelja”- deca petkom donose u vrtić svoju omiljenu igračku i organizuju igre na svoj nacin)

63. VASPITAČICA ČITA DECI PRIČU, DECA SEDE U KRUGU NA STOLICAMA. ANĐELA USTAJE SA STOLICE, PROLAZI PRSTIMA KROZ KOSU NAMESTA SVOJE NARUKVICE, OKRECE SE I RAZGLEDA PO SOBI…

ODGOVOR: Hajde da sačekamo Anđelu da namesti kosu”. Ako i dalje nastavlja, pustiti je da se bavi drugim aktivnostima.

64. KADA VASPITAČICA PREDLOŽI DA RADE RADNI LIST SAKA PLACE, I TO OD KAD JE VASPITACICA IZ NJENOG RADNOG LISTA IZBRISALA JEDAN NJEN CRTEZ I REKLA RADNI LIST MORA DA BUDE UREDAN TO JE TVOJA MAMA PUNO PLATILA…

ODGOVOR: Kada bi se to tebi desilo, izvines se detetu i zamolis ga da ponovo nacrta, ako nece ne isistirati…

65. KAD VASPITAČICA NE GLEDA DEVOJČICA ŠTIPA I UJEDA DECU.

ODGOVOR:

66. NOVOUPISANO DETE RUŠI DVORAC, KOJI SU ČITAV SAT GRADILA DRUGA DECA.

ODGOVOR: Prvo napominjes da je to novoprimljeno dete koje nije jos naviknuto na kolektiv i pitanje je koliko je socijalizovano, sprovodis kooperativne igre i postepeno ga uvodis u kolektiv. Prvo ga upoznajes s jednim detetom, pa postepeno povecavas broj dece..

67. U IGRU KOJA JE U TOKU, DEVOJČICA SE UKLJUČUJE NAKNADNO I ZELI DA NAMETNE SVOJU. KADA JE DECA ODBIJU, DURI SE, BACAKA I KVARI IGRU..

ODGOVOR: Prvo razgovor sa tom devojčicom, objasniti joj da igra teče, ne bi trebalo da prekidamo igru! Usmeriti je na drugu aktivnost…

68. U TRENUCIMA KAD NIČIM NIJE ANGAZOVANA, ALI CESTO I U TOKU IGRE, DEVOJČICA GRIZE NOKTE, ZANOKTICE, ČUPA KOSU..

ODGOVOR: Prvo razgovor sa roditeljima, ukoliko to radi i kod kuće, angažovati stručnog saradnika.. Organizovati igru: “ Izbor za najlepše nokte” uz konsultacije sa stručnim savetnikom

69. PRI ODLASKU KUĆI DETE BEZ PITANJA UZIMA IGRAČKE DRUGE DECE ILI IGRAČKE IZ VRTICA I NOSI KUĆI.

ODGOVOR: Razgovor sa detetom: igračke iz vrtića može da ponese samo da mi javi i da ih vrati (to je pozajmljeno), igračke druge dece – NE

70. IAKO JE VEC MESEC DANA UPISAN U VRTIĆ, DEČAK SE NE DRUŽI SA DRUGOM DECOM I NE UČESTVUJE U IGRI. SEDI PO STRANI I POSMATRA.

ODGOVOR: Kad dete ne zeli da ucestvuje ni u jednoj zajednickoj aktivnosti…prvo ces posmatrati dete kada se samo igra,za sta je najvise zainteresovano,gledaces s kim se najvise od dece igra,razgovaraces sa roditeljima da li ima neku omiljenu igracku pa da je donese u vrtic,naravno pokusaces i sa detetom da razgovaras o njegovim interesovanjima,pa ces onda oraganizovati aktivnosti gde sa tim sto njega zanima…naravno razgovor i sa koleginicom obavezno da li se isto kod nje desava…

71. DEVOJČICA SE NE ODMIČE OD VASPITAČICE, NE RAZGOVARA I NE IGRA SE SA VRŠNJACIMA, OBRAĆA SE I KOMUNICIRA ISKLJUCIVO SA ODRASLIMA.

ODGOVOR: Ili je socijalizovana ili je adaptacija u toku. Smišljajući igre u kojima će ona biti važna, zadužiću je da deli deci pribor… Probaću da je usmerim na neku drugu devojčicu sličnu njoj, predložiću da se druži sa decom iz grupe i van vrtića. Baviću se njenim sociijalnim statusom

72. DETE STALNO POSTAVLJA PITANJA NA KOJA UNAPRED ZNA ODGOVOR I NE ČEKA DA MU SE ODGOVORI.

ODGOVOR:

73. ZA VREME USPAVLJIVANJA DETE SE BRZO I INTEZIVNO LJULJA, OKRECUCI GLAVU LEVO/DESNO.

ODGOVOR:

74. U FISKULTURNOJ SALI LENA SE PLASI DA SE POPNE NA RIPSTOL…
ODGOVOR:

75. DETE OD 5 GODINA SISA PALAC PRE SPAVANJA

ODGOVOR:

76. DETE NE POKAZUJE INTERESOVANJE I NE UKLJUCUJE SE NI U JEDNU AKTIVNOST KOJU PREDLAŽE ODRASLI ILI DRUGA DECA.

ODGOVOR: Ako je adaptacija u toku ide se postepeno, a ako je adaptirano – češće ću menjati aktivnosti- postepeno.

77. DETE IMA OTPOR PREMA AKTIVNOSTIMA SA „PRLJAVIM MATERIJALIMA.“

ODGOVOR: Ne treba stresirati dete, pustiti ga da gleda drugu decu. Poštovati njegove želje, ali i dalje pokušavati.

78. DETE UZRASTA OD 2.5 GODINE ODBIJA DA KORISTI NOŠU.

ODGOVOR:

79. ALEKSANDAR IMA 4 GODINE I 9 MESECI. U FAZI JE ŠKRABANJA I SAMO SPORADIČNO SE POJAVLJUJU KRUŽNE FORME. USPOSTAVLJA VERBALNU KOMUNIKACIJU SAMO SA JEDNIM DETETOM, U AKTIVNOSTIMA MU PAŽNJA KRATKO TRAJE.

ODGOVOR: Aktivnosti iz likovnog će biti češće, pohvala za to što uradi jer sve što nacrta nešto znači. Da bi pažnja bila duža, potenciraću aktivnosti kojima voli da se bavi. Rad sa psihologom, uključiti roditelje.

80. STEFAN JE UDARIO MARKA STAPOM ZA GOLF. VASPITAČICA MU KAZE: STEFANE AKO TI SE PONOVO DESI ICI CES U DRUGU SOBU. STEFAN NE ODGOVARA VASPITACICI. PONOVO UDARA MILOSA STAPOM. VASPITACICA GA HVATA ZA RUKU I VODI U DRUGU SOBU.

ODGOVOR: Trebalo ga je spreciti da to ne ponovi i da mu uzmemo stap iz ruku, a onda da pred svom decom pokazemo kako se igra golf.

81. MILOŠ IMA 6 GODINA. DANAS JE IZGUBIO U TAKMIČENJU OBARANJA KEGLI. KADA JE VASPITAČICA PROGLASILA REZULTAT, MILOS JE PRIŠAO I UDARIO DRUGA KOJI JE OBORIO VIŠE KEGLI.

ODGOVOR: Posto je prisutna agresija, ljubomora obaviti razgovor sa detetom, organizovati aktivnosti ( fizičke…), informativno obavestiti roditelje.

82. U IGRI KOJA JE U TOKU DEVOJČICA SE UKLJUČUJE I ŽELI DA NAMETNE SVOJU. DECA JE ODBIJAJU RECIMA ,“SKLONI SE SMETAŠ NAM.“ ONA POČINJE DA PLAČE, PRILAZI DECI I RUŠI IM IGRAČKE.

ODGOVOR:

83. MILOŠ I DUŠAN SU U ZAJEDNIĆKOJ IGRI GRAĐENJA. MILOŠ POKUŠAVA DA NAPRAVI GARAŽU, A DUŠAN PRAVI ROBOTA. JEDAN DRUGOM ODUZIMAJU KOCKE I RUŠE ONO ŠTO JE DRUGI NAPRAVIO.

ODGOVOR:

84. JELENA JE DONELA ČOKOLADU U VRTIĆ, KRIŠOM UZIMA PARČE I JEDE SAMA. PRILAZE JOJ DRUGA DECA I TRAŽE DA IM DA ČOKOLADU, ONA LOMI PARČE I PRUŽA SAMO NAJBOLJOJ DRUGARICI.

ODGOVOR:

85. U GRUPI IMA DETE KOJE MUCA, KAD POCNE DA GOVORI OSTALA DECA MU SE SMEJU I RUGAJU.

ODGOVOR: Prvo bih pročitala i proučila literaturu o mucanju, razgovarala bih sa roditeljima o tome da li i kod kuće muca i u kolikoj meri, Pomoć stručnog saradnika ( logoped ), individualan rad sa detetom po savetima logopeda.

86. NIKOLA UPORNO POKUŠAVA DA SLOŽI SLAGALICU, JEDNA VASPITAČICA OKUPLJA DECU I ZAPOČINJE NOVU AKTIVNOST.

ODGOVOR: Pustićete ga da završi s obzirom da je intelektualno i emotivno fokusiran na tu aktivnost, jer u suprotnom ga učite da ne završava stvari do kraja itd.

87. ZA VREME DANAŠNJE AKTIVNOSTI KOJOM JE PLANIRANA OBRADA JESENJEG VOĆA I POVRĆA, DECA SU SPONTANO POČELA RAZGOVOR O JUŽNOM VOCU A ONDA I O PUTOVANJU NA MORE..

ODGOVOR: Nastavljam razgovor o južnom voću – poštujem interesovanja dece a zatim organizujemo i aktivnost prema njihovim početnim interesovanjima

88. U GRUPI JE RAZLIKA U UZRASTU DECE, IZMEĐU NAJSTARIJEG I NAJMLAĐEG, GODINA I OSAM MESECI. ŽELIM DA SA NJIMA OBRAĐUJEM POJAM VALJKA.

ODGOVOR: Ukoliko straija deca imaju interesovanja – sa njima obrađujem pojam valjka, a mlađoj dajem neke druge aktivnosti.

89. ANJA POKAZUJE IZUZETAN DAR ZA PEVANJE (RITMIKU, GLUMU ILI SL.)

ODGOVOR:

90. KOLJA IMA 5 GOD. I 7 MESECI, VERBALNO IZRAŽAVANJE MU JE OSKUDNO, SVODI SE NA JEDNOSLOŽNE ODGOVORE NA POSTAVLJENA PITANJA I TO VEOMA TIHIM GLASOM, PROBLEME I ZADATKE REŠAVA KROZ POKUŠAJE I POGREŠKE, A I TO IZBEGAVA KAD GOD MOŽE. RADO SE BAVI JEDINO CRTANJEM I TO OLOVKOM U BOJI.

ODGOVOR: Individualni rad sa tim detetom kad god je moguće, razgovor sa roditeljima – kakav je kod kuće? Ukoliko je komunikacija oskudna, posavetovaću se sa logopedom. Pratiću crteže, boje koje koristi, oblike i uključiti psihologa. Sto više mogu uključivaću ga u aktivnosti i situacije gde treba da govori..

91. ANA IMA 5 GOD. I 6 MESECI I SPORO PAMTI VERBALNE SADRŽAJE, NIJE U STANJU DA PONOVI NI JEDNU ZADATU PROSTOPROŠIRENU REČENICU, A OD 3 POJMA ILI NALOGA POSLEDNJI OBAVEZNO ZABORAVI. NIJE U STANJU DA REPRODUKUJE RASPORED PREDMETA(3), AKO SE ON PROMENI I ZAPAZANJE JOJ JE SLABO. INACE JE VRLO POVUČENA, VEZUJE SE SAMO ZA JEDNU DRUGARICU IZ GRUPE,I REAGUJE PLAČEM NA PROMENU VASPITAČA ILI PROSTORA.

ODGOVOR: Bitno je da dete redovno dolazi u vtić, individualni rad, prilagođavanje sadržaja njenim mogućnostima, saradnja sa roditeljima, uključivanje stručnog saradnika..

92. JOVAN POKAZUJE VELIKU KREATIVNOST U LIKOVNIM IGRAMA, U IGRAMA GRAĐEVINSKIM MATERIJALIMA I DRUGIM KONSTRUKTIVNIM IGRAMA. VRLO JE NESTRPLJIV AKO DRUGARI NE SUSTIGNU NJEGOV TEMPO, LAKO PLANE. NETOLERANTAN JE PREMA ONIMA KOJI NE ZADOVOLJAVAJU NJEGOVE KRITERIJUME. ŽELIM DA STEKNE SPOSOBNOST DA SVOJU KREATIVNOST RAZVIJA I DALJE, ALI I DA POSTANE KOOPERATIVNIJI.

ODGOVOR: Uključivaću se u njihovu igru koliko god je to potrebno i smirivaću ga ukoliko i dalje burno reaguje.

93. NEMANJA I DEJAN IMAJU 5 GODINA, SEDE U KUĆICI I SLAŽU DRVENE KOCKE JEDNU NA DRUGU. SRĐAN DOLAZI DO NJIH I PITA ŠTA VI TO RADITE”, POKUSAVA DA UĐE U KUĆICU. DEJAN MU GURA NOGE I PONAVLJA”NE MOZES”, SRĐAN UDARA DEJANA PO GLAVI, DEJAN PLAČE.

ODGOVOR: Ne dozvoljavam da deca budu agresivna, obavljam razgovor gde naglasavam da nema više te igre za njih ukoliko se takvo ponasanje nastavi..

94. KAĆA I JELENA SEDE ZA STOLOM I CRTAJU. KAĆA UZIMA ZELENU VOŠTANU BOJU I U TOM TRENUTKU JELENA TRAŽI ZELENU BOJU. KAĆA NE DA BOJU A JELENA POČINJE DA PLAČE.

ODGOVOR:

95. DETE KOJE ĆE USKORO DA NAPUNI 4 GODINE ODJEDNOM JE POSTALO AGRESIVNO PREMA TROGODIŠNJACIMA U GRUPI.

ODGOVOR: Ne dozvoljavam da bude agresivan, trudim se da ga zanimam drugim aktivnostima..

96. MARKO SVAKOGA DANA DONOSI IGRAČKU DA SE IGRA SA DRUGARIMA. MEĐUTIM KADA DOĐE DO IGRE NE DOZVOLJAVA NIKOM DA MU PRIĐE I NE DA SVOJU IGRAČKU.

ODGOVOR:

97. ALEKSANDRA I MAJA SE IGRAJU U KUTKU KUHINJE. DOLAZI VUK I NOSI TANJIRIĆE I DRUGO POSUĐE ZA NJIH.

ODGOVOR:

98. DVOGODIŠNJA DEVOJČICA MAJA, PO DOLASKU U JASLICE PLAČE, GRČEVITO STEŽE MAMU, I BEZ OBZIRA NA SVE POKUŠAJE I SESTRE I MAJKE DA JE SMIRE ONA SE NE SMIRUJE. PRETHODNA DVA DANA NIJE REAGOVALA NA ODVAJANJE.

ODGOVOR:

99. DVOIPOGODIŠNJI MARKO NAIZGLED PROLAZI DOBRO KROZ ADAPTACIJU. PRVIH 6 DANA DOLAZI KRATKO PA SVE DUŽE IZ DANA U DAN, DO MOMENTA KADA SESTRA SA MAJKOM DOGOVORI OSTAJANJE NA SPAVANJU. SVE TEČE DOBRO DO MOMENTA KADA TREBA DA SVUČE STVARI I PRIPREMI SE ZA SPAVANJE. REAGUJE BURNO BACA SE NA POD.

ODGOVOR: Uzimam dete, zagrlim ga, ne insistiram na svlačenju i pripremi za spavanje, a ako i dalje burno reaguje – ne mora da spava, dam mu jos malo vremena za adaptaciju.

100. NEMANJA JE POSLE 4 DANA PRESTAO DA PLAČE TOKOM ODVAJANJA, ALI STOJI PO STRANI I NE PRILAZI DECI. ODBIJA DA SE UKLJUČI U IGRU, POSMATRA ŠTA SE U GRUPI DEŠAVA. SESTRA MU PRILAZI DA GA POMAZI, ALI ON JE ŠUTNE.

ODGOVOR:

101. MARIJA NE DOZVOLJAVA DA SE RASKOMOTI ZA SPAVANJE. ŽELI DA SPAVA U DUKSU, NAVLACI RUKAVE PREKO PALČEVA I NE DOZVOLJAVA DA SKLIZNU. NE DOZVOLJAVA ZAVRTANJE RUKAVA PRILIKOM PRANJA RUKU ILI ZA STOLOM. DOLAZI 3 MESECA U JASLE

ODGOVOR: Razgovor sa roditeljima, kakve su joj navike kod kuće u vezi sa spavanjem…Ukoliko se i kod kuće tako ponaša, neću joj sputavati ni u vrtiću, ali ću postepeno, zajedno sa ostalom decom, pomoći da zavrne rukave pri pranju ruku, sve je proces i daću joj više vremena.

102. VUK ODBIJA HRANU, IGRA SE, DRUŽI SA DECOM, UČESTVUJE U AKTIVNOSTIMA, DELUJE ZDRAVO I ZADOVOLJNO. KADA DOĐU KOLICA SA OBROKOM VRIŠTI I KAŽE “NEĆE, NEĆE”.

ODGOVOR:

103. DEVOJČICA POČINJE DA NOSI NAOČARE, NEKOLICINA DECE U GRUPI POČINJE DA JE ZADIRKUJE ILI JOJ NADEVAJU POGRDNA IMENA.

ODGOVOR: Kroz priču bih objasnila deci da je to sasvim normalno (sve zavisi od uzrasta dece), kroz igru bih ih indetifikovala sa detetom koje nosi naočare (pravila bih naočare). Tu ćeš: organizovati kooperativne igre, imitativne igre, recimo, pravimo naočare od kartona, modne revija naočara. Objasniš zašto drug nosi naočare. Pišeš u dnevnik šta se dešava i pratiš.

104. POZIVNICE ZA ROĐENDAN DETE DAJE SAMO NEKOLICINI DRUGARA, VIKTOR NIJE DOBIO POZIVNICU A UPORNO GA NAGOVARA “POZOVI I MENE”.

ODGOVOR: