Radionica za decu: Gledanje iz drugog ugla

Vaspitači su za ovu radionicu imali pripremljene naočare, napravljene od kartona, sa likom raznih deci zanimljivih životinja i svako je imao primer naočara koje ima i vaspitač. Za svaku životinju čije naočare nose, vaspitač razgovara sa decom o tome kako to oni sad očima te životinje gledaju na nastalu situaciju i zašto tako misle ili zašto su promenila mišljenje.

796
Izvor: vaspitačica Goca

Pre nekog vremena na TV Vojvodina prikazivala se dečija emisja u kojoj se uživo prenosila radionica vaspitača sa decom na temu: ”Gledanje iz drugog ugla”. Veoma je inspirativan i poučan metod kojim su dečiju egocentričnost i sagledavanje stvari samo iz svog gledista, kreativno pretvorili u empatiju i gledanje na stvari “tuđim očima”. Ukratko ćemo objasniti kako je to odrađeno, ali u suštini bitna je ideja koja na decu ima jako pozitivan uticaj !

Vaspitači su celu priču započeli jednom nezgodnom situacijom tj. sukobom među decom koji se desio u grupi, i ubrzo se uvidelo (što je bilo i očekivano) da svako dete samo iz svog ugla gleda na nastalu situaciju u grupi. Vaspitači su imali pripremljene naočare, napravljene od kartona, sa likom raznih njima zanimljivih životinja i svako dete je imalo primer naočara koje ima i vaspitač.

Vaspitač je prvo stavio zmijolike naočare, a zatim su i deca to isto uradila, i pitao ih kako to oni sada zmijskim ocima (iz zmijskog ugla) posmatraju na situaciju koja se desila izmedju njihovih drugara. Situacija je uglavnom bila slicna i deca su i zmijskim očima odgovarala kao i pre. Zatim su stavljali naočare krokodila, lava, magarca, žabe, majmunčeta i laneta.

Za svaku životinju čije naočare vaspitac i deca stave, vaspitac razgovara sa decom o tome kako to oni sad očima te životinje cije, su naočare stavili, gledaju na nastalu situaciju i zašto tako misle ili zašto su promenila mišljenje. Vaspitač može odabrati i druge životinje a cilj je da se počne od zivotinje koja oslikava dečiju egocentričnost (npr zmija, krokodil ili lav) a polako i postepeno uvodi sve mirnije životinje koje oslikavaju razumnost i dobrotu tako da se zavrsi jednim takvim tipičnim predstavnikom (lane, mačka..).

Na kraju su vaspitači postavili isto pitanje tj. kako deca sada gledaju na stvari koje su se desile u grupi, promena je bila više nego očigledna. Deca su sada mogla da pretpostave kako se oseća i ona druga strana, dosta su razumela situaciju a ne samo svoje viđenje stvari.

Na ovaj način se mogu rešavati i razni drugi problemi i karakteristike grupe, npr. mišljenje da li je vaspitačica ispravno postupila u nekom događau, razni stereotipi itd…