Predlog aktivnosti za temu: „Narodni običaji“

Primer aktivnosti sa starijom vrtićkom grupom na temu "Narodni običaji." Svaka pisana priprema ili nacrt za aktivnost može vam poslužiti samo kao pomoć u radu. Jer i najlošija priprema oživeće u rukama dobrog i snalažljivog vaspitača i obratno.

1207
Izvor: freepik.com

Uvodni deo aktivnosti (oko 5 min)

Predstavljam se deci i kažem im kako sam od njihovih vaspitača čula da su razgovarali o običajima zimskih praznika u našim krajevima; o tome kako ste proslavili Božić i Novu godinu.

Uskoro slavim slavu, da li biste želeli da mi pomognete da je je pripremim? Da li neko zna šta je to slava ili i je i on kod kuće slavi, ili je možda bio na slavi kod rođaka, prijatelja… (navodim decu da sama kažu ono što znaju). Pokažem im ikonu Svetog Save i pitam ih da li znaju šta je to i čiji lik je tu prikazan. Ukratko im predstavim lik i delo Svetog Save.

Glavni deo aktivnosti (oko 20 min)

Decu podelim po grupama, svaka grupa ima poseban zadatak u okviru teme.

I grupa: SLAVSKI KOLAČ – mese kolač i ukrašavaju ga (npr. pletu pletenicu od testa).

II grupa: SLAVSKO ŽITO – deca u ukrasne korpice prebacuju unapred pripremljeno slavsko žito te ih ređaju na tacnu.

III grupa: SVEĆA – da godina bude rodna, po običaju, deca u teglu sipaju kukuruz, žito, pasulj, suncokret dok je ne napune. Na kraju u to stavljaju „zabodu“ sveću.

IV grupa: KOLAČI – od prirodnog plastelina (kuvano i obojeno testo) deca malom oklagijom razvijaju testo, te modlicama vade „kolače“.

V grupa: „VEZENjE“ (ukrašavanje) STOLNjAKA – doneću im vezeni stolnjak kao primer, a oni će flomasterima „vesti“ tj. ukrašavati drugi, beo stolnjak.

Ja ću ukrasiti flašu slavskim motivima u koju se sipa vino (u ovom slučaju sok od borovnice).

Završni deo aktivnosti (oko 5 min)

• Na kraju postavljamo sto, slavsku trpezu (stolnjak, tanjire, escajg – šema kako se to radi po bontonu, čaše, slavski kolač…

Himna Svetog Save da je čuju (i ja pevam), a neko ko je možda već zna, pridružuje se pevajući ovu himnu.

Hvala Čedislavki Popović što nam je poslala pripremu.