Igre i aktivnosti za podsticanje mašte kod dece

Dete nije nikada premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati isto je što i ne pričati mu dok ne nauči govoriti. – Penelope Leach. Izmišljajte priče u kojima je vaše dete glavni lik ili neko drugo sa kojim se ono može identifikovati.

285
Aktivnosti
 • “KOBAJAGI” IGRE

Setimo se onih starih “kao da” igara, koje se kod dece javljaju spontano. Takve “kobajagi” igre, još se nazivaju i simboličkim igrama, jer se u njima “nešto” koristi umesto “nečeg” drugog. U takvoj igri, podjednako “realističan” telefon može biti i plastična igračka telefon, i kašika, i papir. Takva igra podstiče razvoj jezika jer su i reči neka vrsta simbola koje lepimo za određene misli, osećanja..
Ako dete ranije „nije imalo iskustva“ sa “kobajagi” igrom, onda je Vi započnite. „Mmmm kako je ukusno ovo jelo! Hoćeš da mi skuvaš neko drugo jelo?“ Podražavajte to što dete radi, imitirajte i interpretirajte. Imitiranje potkrepljuje akciju u tom smislu da će dete verovatno češće raditi ono što doživljava dok bi drugi radije imitirali. Podstičite dete da i Vas uključi u igru. „O pa ti piješ čaj… mogu li i ja sa tobom? Hoćeš li da mi napraviš jedan?“
Kobajagii igre podstiču razvoj govora i jezika, bogaćenje rečnika, daje prostor mašti, oplemenjuje iskustvo deteta i podstiče dete da vremenom u svoj scenario igre uključi i uloge drugih osoba. Različite igre mogu podsticati razvoj grube i fine motorike u zavisnosti od toga kako se i sa čim deca igraju.

 • PONUDITE DETETU RAZLIČITA ISKUSTVA

Dete će često proigravati ono što doživi. Unesite raznovrsnost u svakodnevni život, oplemenite porodične aktivnosti, pročitajte i pogledajte sa detetom različite sadržaje.

 • ODABERITE MAŠTOVITE IGRAČKE

Savršene igračke koje su tehnički doterane ne mogu da zaposle detetove stvaralačke sposobnosti.Odaberite, lopte, kocke, životinje.. i uopšte konstruktivne igračke koje dete može da rasklapa, sklapa, istražuje ali povedite računa da ga ne zatrpate igračkama, 3 – 4 igračke su sasvim dovoljne, previše igračaka ubija maštu.

 • NAPRAVITE SA SVOJIM DETETOM IGRAČKE

Učite dete tome da igračke možemo da sami napravimo. Učite ga da razmišlja u pravcu stvaranja ne samo novih situacija za igru već i elemenata, oruđa za igru. Poželjne su igračke koje mogu da se upotrebe na različite načine, a takve igračke često ne treba kupovati već su u neposrednoj blizini deteta: pesak, voda, sneg, hartija; plastelin, glina, boje, cevčice…
Za dečju igru često su dovoljne prigodne igračke. To su igračke koje iznenada dete zaželi. Čim njima postigne svoj cilj ono ih odbacuje. Tu spadaju mehur od sapunice, lađice od hartije, životinje i razne figure koje se prave od šumskih plodova, kućice od kutija. Igre sa ovakvim igračkama često više obraduju dete nego li neka igračka. Dete gleda kako ih pravimo pa učestvuje i u mašti počinje da priprema takve igračke. Za duševni razvoj deteta mnogo veći značaj imaju igračke koje odrasli sami naprave nego tehnički savršene igračke

 • UKLJUČITE I SENZORNE AKTIVNOSTI

Npr. prilikom pravljenja iračaka u prirodi osluškujte zvukove, opazite mirise i prizore koje susrećete, obratite pažnju vašeg deteta na doživljaje kroz čulo vida, sluha, mirisa, dodira i ukusa

 • PRIČAJTE MU O VAŠIM MAŠTARIJAMA

Pričajte o čemu ste najviše maštali kada ste bili dete….

Crtanje i likovno oblikovanje
Izvor: Pexels.com
 • DOPUSTITE DETETU DA IMA KREATIVNI KUTAK

Sopstveni kutak koji će biti bogat različitim predmetima (posude..) , dodacima (kape, šalovi, novčanici, nakit, …), materijalima koji će detetu omogućiti otvaranje različitih ideja za prerušavanje i uživljavanje u uloge kao i različit materijal iz kojeg može svašta nastati (papiri, bojice, flomasteri, kolaž, škarice, kartoni, kutijice, perle…)
Podstaknuti maštu, glumu lakše je uz jednostavna pomagala. Mogu vam poslužiti svakodnevni predmeti, posude.. Pomoću ovih predmeta kutija postaje bolnica tj predmet se preobražava u nešto drugo tj. pomoću njih nastaju Kobajagi igre.

 • TOLERIŠITE NERED

Zanemarite nered kada je dete u igri. Stalnim postavljanjem uslova dete ćete samo ograničiti i opteretiti u igri. Postavite pravilo pre početka igre da sve pospremi kada je igra gotova.

 • PODSTAKNITE IGRE MAŠTE

Neka izmišlja kako bi mogli izgledati neki izmišljeni predmeti, kako bi bilo kad bi ljudi hodali na rukama, kada bi se o nama brinuli kućni ljubimci, itd…

Primer 1 – Šta bi bilo kad bi bilo..?

Ova igra može da se igra sa decom starijom od četiri godine:
Šta bi bilo kad bih ja bio mali, a ti veliki?
Šta bi bilo kada bi oblaci visili kao baloni na kanapu?

Primer 2 –  Kad bi progovorili…?

U ovoj igri predmetima iz okruženja se daju život i osobine ljudi–govor, potrebe, želje

Varijanta 1
Dete u igri može da uzme lutku i da odredi u kom je odnosu sa njim – sestra mama tetka.. Ono može da zamišlja šta bi mu lutka rekla kao njeova sestra, mama… kako se ona oseća,šta joj treba, šta nema a želela bi da dobije, šta voli da radi i sl.
Varijanta 2
Dete u igri sa lutkom može da zamišlja da je ono ta igračka i govori kako se oseća tada, šta mu treba u tom momentu i šta bi voleo da druga deca urade.
Ova igra pogodna je za srednju i stariju grupu.

Primer 3 – Stvaranje imena pesama, besmislica…

Od dece možete tražiti da prave imena gradova prema nekom cveću, voću i sasvim različite kombinacije. Mogu se igrati i igre nastavljanja rečenice. Vi kažete jednu reč, a dete ponovi vašu i doda svoju.

Primer 4 – Problem situacije

Jedno dete je nacrtalo crtež, došlo je drugo dete i išaralo ga.
Nova lopta se probušila.
Marko je vozio bicikl i pao je.
Zatim pitati decu da kažu kako su se ta deca osećala, kako bi se oni osećali, deca u starijoj grupi mogu da predlažu rešenja i strategije kojima se prevazilazi bes. Ostalo prepuštamo vašoj mašti. 

 • ČITAJTE I PRIČAJTE PRIČE

Čitanje slikovnica i knjiga koje su pune zanimljivih slika. Priče i zanimljive slike podsticaj su deci na razvijanje vlastitih ideja, postavljanje pitanja..Navodite decu na prepričavanje i tom prilikom obratite pažnju:
Kako je dete shvatilo suštinu priče?
Kako je reprodukovalo priču odnosno da li je koristilo logički sled događaja?
Šta je dete izmaštalo novo?

 • IZMIŠLJAJTE KRAJ PRIČE KOJU ZNATE

Zajedno sa detetom možete izmislite priču o vašoj porodici i sl.

Dete nije nikada premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati isto je što i ne pričati mu dok ne nauči govoriti. – Penelope Leach.

Izmišljajte priče u kojima je vaše dete glavni lik ili neko drugo sa kojim se ono može identifikovati.

 • GLUMITE, PUSTITE DETE DA VODI IGRU

Podržite svaku početnu motivaciju za skeč tj dramatizovanje neke priče. Kroz glumu deca imaju načine istraživati rešenja, uzroke, posledice, emocije, razumevanje drugoga..

 • PODSTIČITE SLOBODNE IGRE

Podstičite igre u kojima vreme nije striktno isplanirano. 

 • POVEZUJTE UČENJE SA STVARNOŠĆU

Približite deci ono što ste učili tako što ćete tražiti od njih da to prepoznaju u prirodi i sl.
I sami budite kreativni, dovijajte se na različite načine, u svakoj situaciji pokušajte da maštu stavljate ispred suvoparnog učenja. Npr. stavite malo vode u šaku i tako ih neposredno uključite u učenje s obzirom da ste prethodno npr imali aktivnost VODA.. Deci će na taj način samo učenje da bude zanimljivije jer je povezano sa stvarnošću a ne suvoparno i razdvojeno..Dajte mašti na volju a ne samo da ponavljate ustaljene fraze “Nemoj, pazi, isprskaćeš se, pašćeš”..

 • NE SPUTAVAJTE DEČJA PITANJA

Sputavanjem dečijih pitanja gušite njihovu maštu, zato se trudite da se i sami informišete o različitim dečjim pitanjima, da pronađete različite odgovore kako bi podstakli njihovu maštu.

 • AKTIVNO SLUŠAJTE – PRAVILNO PITAJTE!

Kako se ostvaruje aktivno slušanje ?

– Neverbalnim porukama
– Verbalnom podrškom

Primer aktivnog slušanja:

DETE : Nemam s kim da se igram . Nemanja je otišao na letovanje s porodicom . Ne znam šta ovde da radim.
RODITELJ: Nedostaje ti Nemanja za igru i pitaš se čime bi mogao da se zabaviš .
DETE: Da. Voleo bih da smislim nešto

“Deca “biraju” da slušaju na osnovu toga koliko smo mi “birali” da ih slušamo.” – Bonnie Harris

Primer pravilnog pitanja:

Npr. Kakva je to lepa lopta?
Lopta ti je baš lepe boje. Slažeš li se? Pravilnije